Política

Artur Mas alerta que el no del Congrés no frenarà el procés

“Es pot dir que no a una llei, però això no aturarà la voluntat del poble de Catalunya”, avisa el president abans del debat sobre la consulta

La Generalitat commemora el centenari de la Mancomunitat

El Congrés tombarà demà, previsiblement, la petició catalana perquè es transfereixi la competència per poder celebrar referèndums. Un cop de porta que no serà, en cap cas, un punt final. El president de la Generalitat, Artur Mas, ho va advertir, ahir, en un acte més que simbòlic per commemorar els cent anys de la Mancomunitat de Catalunya, primer embrió d'autogovern després de la desfeta del 1714, i que s'establia el 6 d'abril del 1914.

“El Congrés pot dir que no a una llei, però no aturarà la voluntat del poble de Catalunya.” El procés continua. Era un avís al govern espanyol quan falten poques hores per a una sessió transcendental –demà a la tarda–, però que tant Mas, que no hi assistirà, com les forces partidàries de la consulta conceben com un pas més en el full de ruta traçat per convocar els catalans a les urnes.

En un acte solemne al Saló Sant Jordi de la Generalitat, el cap de l'executiu català va estirar el fil de la història per posar en relleu la continuïtat de l'obra iniciada fa cent anys per Enric Prat de la Riba, primer president de la Mancomunitat. “Amb poc van fer molt. Ara som molts que volem fer molt.” Mas combatia la idea, fomentada pel govern del PP però també pel PSOE, que el procés surt dels despatxos d'uns pocs polítics, entre els quals el seu. “El que passa a Catalunya no és una dèria d'uns pocs, és la voluntat de molts”, descrivia.

Una voluntat que ve de lluny, com mostrava la frase de Prat de la Riba que presidia l'escenari del Saló Sant Jordi. “Tots volem per a Catalunya un cos d'estat”, s'hi podia llegir. Mas va sumar la predisposició a l'entesa amb l'Estat espanyol com una altra de les constants que han marcat la història catalana recent. “El fil roig de l'actuació de les institucions catalanes està presidit per la voluntat de pacte.” I és amb aquest mateix esperit, va garantir, que la delegació parlamentària formada per Jordi Turull (CiU), Marta Rovira (ERC) i Joan Herrera (ICV) compareix a la cambra espanyola. “Catalunya s'expressarà, com sempre, de manera civilitzada, constructiva i dialogant.”

Paper de les diputacions

L'acte, al qual van assistir els expresidents Jordi Pujol i José Montilla, va ser un homenatge a la Mancomunitat un 2014, el del Tricentenari, en què, a més de la pèrdua de les institucions d'autogovern el 1714, es compleixen cent anys del “primer intent seriós politicoinstitucional de recuperar el nostre autogovern”, en paraules de Mas. Va ser un reconeixement als seus impulsors, en especial a Prat de la Riba, però també al món municipal. Els presidents de les quatre diputacions, Salvador Esteve (Barcelona), Joan Reñé (Lleida), Joan Giraut (Girona) i Josep Poblet (Tarragona) van reivindicar el seu paper en el procés català. “Les administracions locals sabrem estar a l'altura del que demana la nostra gent i sabrem posar-nos a disposició del país”, va proclamar Esteve. “Podem tornar a tenir un paper decisiu en els passos que vulguem fer”, va afegir Giraut.

LES FRASES

Si diuen no, diran no a una llei, però aquesta negativa no podrà aturar la voluntat del poble de Catalunya
Artur Mas
president de la generalitat
El poble de Catalunya ha decidit que no quedarà quiet. Ara som molts que volem fer molt
Artur Mas
president de la generalitat
Reivindiquem la necessitat de governs locals en temps d'involució propiciada per les reformes
Salvador Esteve
president diputació barcelona
Les diputacions podem tornar a tenir un paper decisiu en els passos que es vulguin fer
Joan Giraut
president diputació girona
Les famoses estructures d'estat de què parla Mas es van començar a bastir fa cent anys
Joan Reñé
president diputació lleida
Tota l'obra de la Mancomunitat es va fer sense ni una ajuda ni un traspàs de l'Estat
Josep Poblet
president diputació tarragona

“Volen repetir la imatge d'Ibarretxe”

No hi haurà duel entre Artur Mas i Mariano Rajoy al Congrés. Després que el PP confirmés ahir que el president espanyol intervindrà en el debat, el cap de l'executiu català va descartar, de nou, participar-hi. En una entrevista en el programa especial sobre la Mancomunitat de La Xarxa emesa per El Punt Avui Televisió, Mas es va mostrar convençut que els que reclamen que demà vagi a Madrid, sobretot els populars, “volen repetir la imatge que van tenir amb el lehendakari Ibarretxe”, quan l'aleshores president del govern basc hi va portar el seu pla de reforma de l'Estatut. “Si el president de Catalunya hi va i en surt amb la cua entre les cames, derrotat, per a ells és una gran victòria i jo aquesta victòria no els la vull donar.” Mas va insistir que el procés català “no s'acaba a Madrid”, sinó que continua.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.