Segrestat per l'Ajuntament un llibre sobre la història de Vilallonga
Els 800 exemplars no han eixit de les dependències municipals malgrat estar editat des de fa més d'un any
Fa quasi un any que es troba imprés el llibre “Vilallonga. Història i geografia d'una vila de la Safor”, realitzat per l'historiador Abel Soler amb motiu del 400 aniversari de la carta de poblament.
Des d'aleshores, els vora 800 exemplars es troben custodiats en dependències municipals per l'alcalde, Enrique Llorca Miñana, que n'ha prohibit la distribució sense donar explicacions convincents sobre el “segrest”.
Es comenta que pretén desenquadernar-los per tal d'afegir-hi una “salutació” oficial seua i canviar la portada amb el nom del poble en castellà; inexplicablement, ja que el llibre està escrit en valencià i, com que els dos topònims (Vilallonga/Villalonga) són cooficials, és lògic que vaja en valencià.
Interrogat per aquesta estranya conducta, l'alcalde prometé que organitzaria una comissió per a “desbloquejar” la distribució de l'obra, després d'haver afirmat que el retenia per haver-lo imprés il·legalment el regidor de Compromís.
Ha passat un any i l'alcalde no ha convocat cap comissió. A més, ha comentat a l'autor que el PP “vol cremar-los” i que Compromís no vol participar en la comissió; quan, realment, l'autor tenia notícia de tot el contrari. Per això, l'autor, que fins ara ha mantingut silenci i respecte per l'alcalde, ja no confia en ell. La paraula d'Enrique Llorca no té cap credibilitat per a ell.
L'autor confia en l'actitud raonable de l'equip de govern i dels militants del PSOE, però desconfia del “sentit comú” de l'alcalde en la resolució d'aquest cas. I l'adverteix, de pas, que no pot modificar un llibre o reimprimir-lo al seu gust sense vulnerar greument els drets d'autoria. Seria un error de greus conseqüències legals i econòmiques; com el de comprar l'Ajuntament el quadre d'un pintor i permetre que l'alcalde hi afegira pinzellades al seu caprici...
L'únic que posa problemes perquè la història del poble arribe als lectors és l'alcalde. La resta del veïnat, incloses les formacions polítiques PP i Compromís (la majoria del consistori), associacions culturals, personal docent, estudiants, etc., han vist com l'alcalde convertia un motiu de celebració (la commemoració d'un centenari) en un conflicte “inquisitorial”, per tal com la presentació -suspesa per decret seu- coincidí en el temps amb la ruptura del pacte local PSOE-Compromís.
L'historiador i escriptor, amb motiu del dia internacional del llibre, reitera el seu compromís amb la cultura i la llibertat de creació i opinió, i demana que el llibre isca al carrer en llibertat, íntegrament, tal com està; sense que l'alcalde hi afija o n'arranque pàgines, obrant amb actituds pròpies de segles passats o de règims dictatorials.