Política

Els fets del 1714 uneixen Manresa i Cardona

Les dues ciutats del Bages coordinen dues rutes històriques sobre els fets la guerra de Successió

Cardona i Manresa són dos dels principals escenaris de les commemoracions del 1714 a la Catalunya central. Durant la guerra de Successió van compartir experiències i personatges, com ara el comte d'Eck, comandant de l'exèrcit austriacista en el setge de Cardona mort a Manresa després de dies de cures en una casa de la plana de l'Om. Ara, segons informa l'agència ACN, les dues ciutats han decidit unir esforços per donar a conèixer aquests fets i han creat un paquet turístic en comú que inclou l'itinerari Manresa, ciutat cremada 1713-1724 i la visita a Cardona, la fortalesa inexpugnable. Es tracta de dues rutes que s'han posat en marxa de manera independent, però que ara oferiran un preu especial de 8 euros als turistes que les visitin totes dues, la qual cosa suposa un estalvi de quatre euros respecte de la visita per separat.

Fa poques setmanes, Manresa presentava l'itinerari Manresa, ciutat cremada 1713-1714, una ruta que recorda el trist esdeveniment que va arrasar gairebé la meitat de la capital del Bages. Ara aquesta ruta que recorre els principals escenaris i explica per quins motius es van arribar a cremar fins a 522 cases s'ha unit a la ruta Cardona, la fortalesa inexpugnable, que, des de l'any passat, ja està en marxa i que, només durant aquesta última Setmana Santa, ja ha tingut més d'un miler de visitants.

L'historiador manresà Francesc Comas ha explicat que són molts els punts en comú de les dues ciutats durant la guerra de Successió. D'una banda, la pólvora i l'armament que van fer servir durant el setge al castell de Cardona, que es produïa a Manresa i, de l'altra, el comte d'Eck, un dels comandants de l'exèrcit austriacista del setge a Cardona que va morir a la capital del Bages després de dies de cures. De fet, la seva sepultura encara es pot veure a la seu de Manresa.

Aquests punts en comú s'han introduït en els relats de totes dues visites amb l'objectiu que el visitant es faci una idea de com es va viure la guerra de Successió a la Catalunya central.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia