Navarro evita polemitzar amb Maragall per la seva presència a un acte d'ERC
El líder del PSC es limita a subratllar “l'afecte i respecte” que li tenen el socialistes catalans
El cap de llista socialista a les eleccions europees, Javi López, creu que la qüestió catalana no serà central a la UE
El líder del PSC, Pere Navarro, ha evitat avui polemitzar sobre la presència de l'expresident de la Generalitat Pasqual Maragall en un acte de la campanya electoral d'ERC aquest diumenge. S'ha limitat a subratllar l'“afecte i respecte” que li professen els socialistes catalans.
L'expresident de la Generalitat i exlíder del PSC Pasqual Maragall i la seva dona, Diana Garrigosa, van acudir ahir per sorpresa a un acte electoral de la campanya d'ERC de les eleccions europees, en les qual participava el seu germà, l'exconseller socialista del tripartit Ernest Maragall, que ocupa el segon lloc de la llista republicana. L'exlíder socialista va ser ovacionat pels assistents.
Navarro, que avui ha acudit a Barcelona com a espectador a un esmorzar informatiu del candidat del PSC, Javi López, al Fòrum Tribuna Barcelona, no ha volgut entrar en polèmica quan els periodistes li han preguntat la seva opinió sobre la presència del seu predecessor a l'acte electoral d'ERC.
“Simplement vull mostrar l'afecte i el respecte, com sempre, per la figura del president Maragall”, s'ha limitat a dir.
Tampoc ha volgut anar més enllà el candidat a les eleccions europees per als socialistes catalans, Javi López. “Respecto molt la figura personal i política de Pasqual Maragall; no faré cap valoració sobre això”, ha respost a preguntes de la premsa després d'una conferència a l'hotel Palace.
En la mateixa línia, l'històric dirigent del PSC Raimon Obiols –predecessor de López a Brussel·les i que avui ha participat en l'esmorzar informatiu per fer la introducció– ha evitat també valorar el gest de Maragall: “Cada ànima al seu animari.”. “Tothom té els seus criteris personals sobre què es fa i què no es fa”, ha afegit.
L'expresident de la Generalitat i exdirigent del PSC José Montilla, que també era present, no ha volgut fer declaracions.
López no creu central la qüestió catalana
El candidat del PSC a les eleccions europees, Javi López, ha advertit aquest dilluns que, malgrat que a la Unió Europea (UE) s'abordi la qüestió catalana, el debat sobre el futur de Catalunya no serà “central” en les institucions europees.
El candidat socialista ha considerat positiu que la UE pugui referir-se al procés català per llançar un missatge de “diàleg”, però creu que l'eix de les negociacions ha d'abordar-se entre Catalunya i la resta d'Espanya.
A més, ha advertit que, encara que la Unió Europea enviï missatges sobre el debat sobiranista a Catalunya, no creu que aquesta qüestió sigui “central” en les institucions europees: “serà central per a nosaltres, però no per al conjunt d'europeus.” “Jo estimo molt la meva terra i el meu país, però som 7 milions dins de 500”, ha apuntat.
López ha insistit en la seva voluntat de construir una Europa federal en la qual Catalunya pugui reafirmar-se nacionalment a través de la sobirania compartida. Al seu parer, aquest és el camí que “marca el món” i que representa millor els interessos catalans.
López ha subratllat la importància de potenciar el paper de les regions europees, en el qual Catalunya pot jugar un rol d'eix vertebrador als pirineus.
L'aspirant del PSC ha assegurat que un dels seus objectius al Parlament Europeu és mantenir el llegat dels eurodiputats socialistes Raimon Obiols i Maria Badia en defensa del català, perquè algun dia es pugui parlar en català en aquesta cambra.
En la seva intervenció, ha comparat Europa amb un edifici en el qual els pisos de dalt, els països del nord, pateixen una tempesta de fred i els de a sota, els del sud, estan enmig d'un incendi terrible, encara que a l'hora de la veritat hi ha una sola sala de comandament que opta per apujar la calefacció central.
Per aquest motiu, ha admès que a Europa existeixen “necessitats divergents” i si no s'aborden alternatives diferents de l'actual crisi econòmica, augmentaran les desigualtats i l'edifici europeu corre el risc d'ensorrar-se.