Reforç exterior per al PSC
Manuel Valls i Martin Schulz protagonitzen a Barcelona amb Felipe González, Valenciano, Javi López i Navarro el gran míting dels socialistes europeus
El primer ministre francès rebutja la independència de Catalunya
Míting internacional dels socialistes europeus a Barcelona a quatre dies de les eleccions europees. La capital catalana va reunir ahir, davant d'unes 3.000 persones, dirigents d'alt nivell continental, com ara el primer ministre francès, Manuel Valls; el candidat dels socialistes a la Comissió Europea, Martin Schulz, i l'expresident del govern espanyol Felipe González, a més dels candidats Elena Valenciano i Javi López. Era segurament el míting dels socialistes més important de la campanya a tot Europa. “Avui Barcelona és la capital del socialisme europeu”, va reivindicar el candidat del PSC, Javi López, davant d'uns dos-cents periodistes acreditats d'arreu del continent.
Un PSC en hores baixes rebia així una enorme dosi de suport internacional en el tram final de la campanya europea. El cop de força dels socialistes catalans intenta capgirar unes enquestes molt negatives. Tots els dirigents socialistes europeus, espanyols i catalans van reivindicar un “canvi” en les polítiques de la Comissió Europa per frenar la crisi econòmica al sud d'Europa i les polítiques de retallades a l'estat del benestar impulsades per la dreta.
Els únics que es van saltar el guió del discurs contra el PP i contra el candidat conservador Jean-Claude Juncker van ser Valls i González. El primer ministre francès, d'origen català, va entrar en l'espinosa qüestió –almenys per als socialistes catalans durant aquesta campanya– de la independència de Catalunya i ho va fer per mostrar-s'hi radicalment en contra. El dirigent francès va voler dir “sobretot aquí a Barcelona” que “Europa necessita unitat i solidaritat” en aquests moments. “No permetem que hi hagi més fractures. El que ens divideix ens debilita. Hem de saber conjugar el combat per les nostres cultures amb allò que dóna més pes a Europa en un àmbit mundial”, va assegurar. “El 25 maig es tracta sobretot de decidir si volem una Europa d'esquerres o una Europa de dretes”, va reblar.
Valls, en una breu incursió en català amb un lleu accent francès, va expressar que “el jove que va néixer a Barcelona mai hauria pensat que hi tornaria en qualitat de primer ministre de la República Francesa. Estic orgullós perquè França, país germà d'Espanya, hagi fet possible que un home amb el meu nom i cognom hagi accedit a les més altes responsabilitats”. Precisament s'ho mirava des de primera fila l'expresident català José Montilla.
L'expresident espanyol Felipe González va afegir-se a la crida a la unitat i va reclamar l'esperit “catalanista i universalista” de l'exministre Ernest Lluch. “En la identitat de Catalunya hi ha el diàleg, el compromís i la reforma”, va reclamar apostant per un acostament negociador entre els governs de Catalunya i de l'Estat.
Schulz, en un bon castellà, va demanar el vot per fer un tomb a les polítiques econòmiques de la Comissió Europea i va criticar que les “polítiques d'austeritat retallin l'estat del benestar” just davant del primer ministre francès, que acaba de firmar un pla de retallades a l'Estat francès per valor de 50.000 milions d'euros. Manuel Valls va reivindicar que no són el mateix “les polítiques d'esquerres del govern de França” que “l'austeritat imposada per la Comissió Europea” i va demanar “fer renéixer el projecte europeu al servei dels pobles”.
LES FRASES
El PSC i la UGT pregunten per Alstom a Valls
El líder del PSC, Pere Navarro, i el del sindicat UGT, Josep Maria Àlvarez, van aprofitar el míting per fer una reunió amb el primer ministre francès Valls per demanar que es mantinguin els llocs de treball d'Alstom a Santa Perpètua de Mogoda. L'empresa amb seu a París va presentar a l'abril un pla de retallades per a la planta de trens catalana que pot afectar 190 treballadors, un 27% dels 700 empleats. El govern francès controla molt de prop la possible venda de la companyia.