La crònica
No hi haurà una nit republicana
“No passeu. Obres.” Amb aquest cartell obria ahir les seves portes l'hemicicle del Congrés, on l'aprovació de la llei orgànica d'abdicació del rei Joan Carles –enviada al Senat per ser votada dimarts– ha deixat pas al bricolatge per habilitar la tribuna que el 19 de juny ha de ser l'atrezzo de la proclamació del futur Felip VI. Segons el calendari divulgat ahir per La Zarzuela, l'endemà del tràmit al Senat, el dimecres a les 18 hores al Palau Reial, l'encara rei Joan Carles I procedirà al seu últim acte com a monarca: la sanció amb la seva firma de la renúncia inclosa en la llei d'abdicació. Com que la firma serà estampada a les 18 hores i el Congrés no espera obrir les portes a l'actual príncep Felip fins a les 10.30 hores de l'endemà, una pregunta impregna les suspicàcies: després de 39 anys de joancarlisme, viurà Espanya una nit republicana sense un cap d'estat i amb tots els exèrcits orfes del seu cap suprem militar?
La resposta a la hipòtesi de l'eventual nit republicana que es viuria del dimecres 18 al vespre al matí del dijous 19 burxa en la pretesa superioritat del Congrés, seu de la sobirania popular, en una monarquia parlamentària. Perquè la realitat és que la cerimònia de proclamació que el Congrés reserva al futur Felip VI és inútil des del punt de vista dels efectes jurídics. De manera que, segons els constitucionalistes consultats, l'abdicació entra en vigor a partir de la seva publicació al BOE l'endemà i Felip serà Felip VI a partir de les 00.00 hores del 19 de juny. El capvespre republicà, doncs, durarà només quatre hores i el rei Felip VI i Letícia entraran ja com a reis per la porta dels lleons del Congrés a ser proclamats el que ja seran de facto, reis d'Espanya.
Esgotant els últims dies de monarca, l'encara rei Joan Carles va celebrar ahir a La Zarzuela dues audiències amb significació especial. En primer lloc, va rebre Adolfo Suárez Illana, fill del difunt expresident Adolfo Suárez, que va acudir a formalitzar un tràmit ineludible: tornar el Toisó d'Or, la màxima distinció que atorga la Casa del Rei i que ha de ser retornada en l'hora de la mort. El colofó a 39 anys d'audiències va ser la recepció al president de la patronal catalana Foment, Joaquim Gay de Montellà. “Ja podeu marxar, que és l'última”, va ironitzar el rei davant la premsa. “Algú ha de ser l'últim, no?”, hi afegia Gay de Montella. A la pregunta de si Foment seguirà invitant Joan Carles –ja com a rei pare– als actes a Catalunya, Gay de Montellà va exhibir la seva diplomàcia: “Jo diria que sempre.”
Des de la perifèria de la família reial, ahir l'exgendre del rei, Jaime de Marichalar, va sorprendre airejant el seu SMS felipista: “Contra el front republicà que proposen alguns, posa una Bandera Nacional al balcó fins a la coronació del rei Felip. Passa-ho.” El Museu de Cera que va relegar Jaime de Marichalar al magatzem de les figures incòmodes, al seu torn, avisa que treballa en la confecció de la figura de cera d'Elionor per exhibir-la a l'estiu i que un equip de quatre escultors completat amb perruquers i maquilladors treballa a contrarellotge per actualitzar la vestimenta de Felip i Letícia com a reis. “Anirem ben de pressa, però per realitzar una estàtua normalment necessitem cinc mesos”, avisen fonts de l'equip que treballa perquè el que és normal a Espanya ho sigui també al Museu de Cera.