L'última empenta per arribar al 9-N
L'ANC proposa un nou òrgan amb partits i agents socials que coordini i executi les decisions que duguin a la consulta
Alerta que la tercera via vol dilatar el procés
Un últim esforç d'unitat, ara que ja ha passat el 25-M. Això és el que va reclamar ahir l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) als companys de viatge cap al 9-N –els partits que hi donen suport, els ajuntaments, les entitats cíviques i els agents socioeconòmics–, als quals proposa constituir de manera immediata una taula nacional permanent que coordini totes les accions prèvies per arribar amb èxit a la celebració de la consulta. Una mena de Pacte Nacional pel Dret a Decidir orientat a la pràctica.
“El pacte és el lloc de trobada que dóna cobertura institucional, i la taula ha de ser el lloc d'activitat per a la campanya i l'òrgan executiu de totes les decisions que s'han de prendre de manera unitària”, explicava Pere Pugès, membre del secretariat nacional, durant la reunió que va mantenir ahir a Barcelona. “Tindria un doble objectiu: que es garanteixi la consulta, i alhora recuperar la cultura de la unitat d'acció”, justificava la presidenta, Carme Forcadell.
Per exposar-los la proposta, l'entitat ja té demanades per les pròximes setmanes reunions amb els sis partits implicats, entre els quals no hi ha el PSC, amb els dos sindicats majoritaris i unes altres de sectorials, com ara la Unió de Pagesos o la Ustec, i amb les 27 organitzacions empresarials (cambres de comerç i patronals, totes tret de Foment) que al maig van signar el Manifest del Far de Sant Sebastià, a Palafrugell, pel dret a decidir.
Mentrestant, l'ANC predicarà amb l'exemple i ja ha pactat unir-se amb l'Associació de Municipis per la Independència (AMI) i Òmnium Cultural, amb qui manté contacte regular, per endegar la campanya conjunta perquè el sí i sí sigui majoritari, en què centrarà tots els esforços entre el juliol i el 9-N.
El secretariat va incloure aquestes propostes en la Declaració de Juny, que també destaca els resultats dels partits sobiranistes a les europees en el conjunt dels Països Catalans, tot i que avisa que no són extrapolables al 9-N, i alerta dels cants de sirena que en forma de tercera via poden arribar ara de Madrid. El text, així, ja assenyala com a “previsible” que el relleu monàrquic es vulgui utilitzar com un “element d'intervenció” en el procés català, que “combinarà gestos amables” de Felip VI amb un “possible acord” dels partits dinàstics per fer algunes concessions o fins i tot alguna “reforma cosmètica” de la Constitució. Alhora, avisa que una república espanyola tampoc solucionaria cap encaix català.
Intents dilatoris
Per l'ANC, tot moviment que arribi passat l'estiu “només tindrà per objectiu que no hi hagi consulta”. “Combatrem democràticament tot intent d'acció dilatòria”, avisava Pugès, que també vaticinava que fractures polítiques com ara la que viuen els socialistes “han estat, són i seran una constant” en el mapa polític català mentre la societat civil continuï empenyent el procés.
En el mateix sac dilatori situava la presidenta les veus del PSC que suggereixen el suport a la consulta si es canvia la pregunta, o fins i tot la de Mas quan diu que una oferta de l'Estat s'hi hauria d'incorporar. “Tenim una data i una pregunta ja aprovades, i no estaríem d'acord amb cap canvi”, avisava, tot recordant que ja van perdre l'oportunitat en el debat de l'any passat. Forcadell, a més, incidia en la nul·la credibilitat del govern estatal per oferir res quan “mai ha respectat” cap pacte signat. L'últim, el retorn dels papers de Salamanca.
LES FRASES
Referma el seu compromís pacífic
L'ANC també va fer públic ahir el compromís per un procés pacífic i democràtic signat en la reunió constitutiva del seu nou secretariat, el 17 de maig passat. El text referma com a “únic mètode vàlid” el principi de no-violència, que, ja des de la seva fundació el 2011, inspira l'entitat, que es declara hereva de tots els moviments pacífics pels drets nacionals i civils que hi ha hagut tant en l'àmbit català com internacional, com ara els de Gandhi o Luther King.
L'ANC, així, reclama que el català sigui un procés “net i respectuós”, que estigui basat “en l'intercanvi d'idees i d'arguments”, i s'autoimposa defensar els seus sempre “amb accions pacífiques, cíviques i democràtiques”. Això sí, rebutjarà les “ingerències que boicotegin el diàleg i el debat rigorós”, i no legitimarà “cap opció que posi en perill la cohesió social”. L'entitat també avisa que condemnarà sempre, i que considerarà “un sabotatge al procés”, tot acte violent, sigui de qui sigui. A més, reclama no caure ni respondre a amenaces, provocacions o agressions.