L'acció exterior, aixecada sobre el bagatge del teixit social
Els impulsors de l'Acord Nacional d'Acció Exterior difonen el document, subscrit ja per 250 entitats i partits
En paral·lel a la feina de la sectorial de la Catalunya exterior de l'ANC, el Consell de Diplomàcia Pública (Diplocat) i la tasca del govern de la Generalitat per difondre el procés català entre les institucions de govern estrangeres, el teixit associatiu del país va enllestir al març l'Acord Nacional d'Acció Exterior (ANAE), un document consensuat durant un any i mig que ja han subscrit més de dues-centes cinquanta entitats i forces polítiques, com ara CiU, ERC, ICV-EUiA i la CUP, per projectar el país en fòrums internacionals.
Tres dels seus impulsors van presentar ahir la iniciativa en el marc de les jornades. La presidenta del Consell Català de Cooperació, Núria Camps, va destacar “el procés participatiu de baix cap a dalt” per bastir els 10 punts de l'ANAE, amb qüestions com ara la identitat i la cultura, l'economia, l'Europa social, presència exterior, cooperació, pau, seguretat i defensa, equitat i l'acollida de migracions. Per Camps, l'acord hauria de servir per desfer els estereotips de “nacionalisme tancat, excloent i egoista” que el govern estatal escampa amb el canal internacional de TVE; aportar contingut al treball sectorial de l'ANC o incidir en les polítiques del govern.
Ricard Vilaregut (Ciemen) va posar l'èmfasi en la “vocació europeista” de l'acord, però des d'una visió crítica amb el funcionament actual de la UE. També va desmarcar el model de seguretat i defensa pel qual s'aposta en el document, centrat en la mediació i resolució de conflictes, del document de la sectorial de defensa de l'ANC. Finalment, la portaveu de la Comissió Internacional de Ciutadans Europeus (ICEC), Anna Arqué, va apostar per la continuïtat d'una Catalunya independent dins la UE: “Potser el procés encara aniria pitjor si es manifesta la intenció de Catalunya d'abandonar la UE”, que és “el que fa més por” a molts socis.