Política

La majoria de partits troben relatiu el pas enrere de Duran

CiU, ERC, el PSC i ICV recorden que manté la direcció d'Unió i la representació de la federació al Congrés

C's hi veu la “descomposició” de CiU i el PP vol que deixi la comissió d'Afers Estrangers

La majoria de partits catalans treuen importància a la marxa de Josep Antoni Duran i Lleida de la secretaria general de la federació de CiU. En aquest sentit, amb interpretacions matisades, CiU, ERC, el PSC i ICV recorden que el democratacristià manté la direcció d'Unió, del grup parlamentari de CiU al Congrés i la presidència de la comissió d'Afers Estrangers de la cambra espanyola. Ben diferent de la interpretació de Ciutadans, que ho considera un símptoma de “la descomposició interna” de CiU. Per la seva banda, el PP demana a Duran i Lleida que abandoni la comissió d'Afers Estrangers del Congrés.

“Hi ha un temps per a cada cosa i segurament el temps perquè Duran exercís de secretari general de CiU havia acabat”, defensava ahir Carles Campuzano, diputat de CiU al Congrés. Campuzano recordava que Duran continua al capdavant de la federació a Madrid “en suport al procés català i a favor del dret a decidir”. També es va referir al seu substitut, Ramon Espadaler, a qui va qualificar d'“home sòlid, preparat i molt lleial, en termes polítics, al projecte de CiU”.

ERC recorda que Duran no sempre ha estat d'acord amb el que havien pactat els òrgans de direcció del seu partit ni amb els compromisos electorals de CiU, i demana a Espadaler “lleialtat absoluta” cap a la línia acordada. Les relacions entre ERC i CiU no canviaran perquè, al màxim nivell, sempre han tingut lloc entre Mas i Junqueras, recordava ahir la portaveu republicana, Anna Simó.

El nou primer secretari del PSC, Miquel Iceta, també veu en el pas enrere de Duran l'intent de “marcar certa distància” amb la línia política de CiU però, en canvi, va recordar que Duran no renuncia a cap dels càrrecs importants com a màxim dirigent d'Unió i màxim representant de CiU al Congrés.

ICV només veu “gesticulació” en la decisió del líder democratacristià. Per la coordinadora nacional dels ecosocialistes, Dolors Camats, comptat i debatut, Duran sempre actua com un sol home amb CiU. “No tenim la sensació que Duran cedeixi, ni se'n vagi ni canviï res”, conclou Camats. Pel PP, Duran fa un gest tàctic per raons d'“imatge personal”, en paraules d'Alícia Sánchez-Camacho, que el va avisar que el càrrec que hauria d'abandonar és el de president de la comissió d'Afers Estrangers del Congrés, perquè “és incompatible defensar Espanya mentre els seus quinze diputats donen suport a un referèndum d'independència”. Ciutadans considera el relleu de Duran un símptoma de la “descomposició” de CiU i un gest d'allunyament de l'extremisme amb vista a les eleccions municipals.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia