Política

L'Ajuntament de Torrent incompleix el reglament de Normalització Lingüística

El PP s'ha negat a implementar una eina informàtica municipal en valencià

L'actitud ha estat qualificada com a “censuradora” i contravé la normativa de la municipalitat

Al Ple extraordinari celebrat ahir 23 de juliol el grup municipal de Compromís per Torrent va presentar, per a la seua aprovació, la implementació en valencià de la principal eina informàtica i administrativa de l'Ajuntament, el portal «ClickaTorrent». Una moció rebutjada amb els vots en contra del Partido Popular, tot i argumentat que des del Govern Local “s'està treballant per a implementar el Valencià en aquesta eina informàtica”.

El President de la Generalitat, Alberto Fabra, va inaugurar oficialment l'esmentat portal a finals d'octubre de 2013 i, des del primer dia en funcionament, s'ha obviat la llengua pròpia de Torrent i de l'Ajuntament.

Amb aquesta nova negativa, el govern del PP incompleix sistemàticament el Reglament de Normalització Lingüístic de l'Ajuntament i nega a la població que té com a parla pròpia el Valencià, la capacitat de comunicar-se d'qquesta manera per mitjans informàtics.

Des de Compromís han valorat com a “tòxica” la interpretació de la democràcia que practica el Partido Popular, que censura actes o reglaments que tenen com a únic interés posar en valor el patrimoni cultural i lingüístic, recordant la censura recent que han patit 10 associacions Torrentines a les quals se'ls ha denegat el permís per a la celebració d'una Nit d'Albades, un cicle cultural al voltant del Tabal i la Dolçaina i una Cercavila musical de Tabals i Dolçaines per diversos carrers de Torrent.

Per a Compromís “el menyspreu al valencià és un clar símptoma de complexe d'inferioritat i el PP amaga el Valencià sempre que es tracta d'abordar importants documents oficials, com si aquest no fóra capaç d'expressar els mateixos conceptes que la resta”.

Eixe és el problema

Pere Rossell

Amb aquesta decisió dels populars torrentins, s'hi veu —una vegada més i en van la tira— com a aquest partit “espanyolista i espanyol, no l'interessa de cap manera potenciar o promoure la llengua dels valencians que no siga la que ells gasten per a fer paelles, processons i acudits.

No volen que el valencià sobresurta per damunt de cap altra, no fos que amb això, la ciutadania prenga consciència de pertinença a un poble, a una cultura o a un territori que la que fos anterior alcaldessa va negar —com Sant Pere— no fa molt encara, en la seua del govern valencià davant els mitjans de comunicació.

Encara tenim ben present les paraules daquella exalcaldessa de Torrent i actual Consellera d'Educació Maria José Catalá, quan en la campanya electoral del 2011 s'adreçà al públic manifestant: “en primer lugar os pido disculpas por si en algún momento me paso al valenciano. Es mi lengua materna y tengo este defecto. Si lo hago ruego que me perdonéis. Me perdonais, me avisais y pasaré rápidamente al castellano”.

Doincs això. No cal afegir res més. Ara és consellera de Cultura i Educació. Quasi res porta el cabàs.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia