“No hem de tenir por de res”
FERMESA
Les líders de l'ANC i Òmnium insten el govern a tirar endavant i a “posar les urnes” el 9-N
Casals i Forcadell protagonitzen el vuitè dinar del cicle Moment Zero i fan una crida a la calma: “Si estem units, guanyarem”
“Aguantarem, resistirem i farem el que calgui per poder votar el 9-N.” Les paraules de Carme Forcadell resumeixen el missatge que la presidenta de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) i la d'Òmnium Cultural, Muriel Casals, van llançar ahir en una nova trobada del cicle Moment Zero, organitzat per l'entitat del mateix nom, aquest diari i El Born Centre Cultural. Feia dies que no quedaven llocs disponibles per assistir a una trobada que va despertar encara més expectació per la recent decisió del Tribunal Constitucional de suspendre cautelarment la consulta i prohibir tota mena d'activitats de promoció del 9-N. “No hem de tenir por de res; no hem arribat fins aquí per espantar-nos i retrocedir”, va emfasitzar Casals, mentre que Forcadell afirmava: “No ha canviat res; o algú es pensava que la decisió dels membres del Constitucional seria diferent?”. De fet, la decisió de l'alt tribunal no només no ha alterat la visió d'aquestes dues líders sobiranistes, sinó que ha accelerat els plans de les entitats que representen. Ahir al vespre, quatre dies abans del que estava previst, Òmnium i l'ANC van donar el tret de sortida de la campanya conjunta Ara és l'hora, que pretén mobilitzar 100.000 voluntaris i fer arribar el missatge de la consulta arreu del país.
Les conseqüències de la resolució dictada dilluns pel Tribunal Constitucional van centrar algunes de les preguntes dels 200 assistents al col·loqui, moderat per Carles Ribera, vicedirector d'aquest diari, i que com tots els del cicle es va celebrar a la Sala Moragues d'El Born Centre Cultural. Ahir, l'espai el presidia la imatge simbòlica d'una urna tancada en una gàbia a l'escenari. I totes les qüestions es van respondre amb una crida a la calma i a continuar endavant amb tot com si no hagués passat res. Fins i tot la que assenyalava la trobada d'ahir com el primer acte de suposada sedició contra la decisió del TC. No van faltar les crítiques al govern per haver paralitzat la campanya del 9-N. “Si ens creiem de debò el que el Parlament va aprovar el gener passat, que som sobirans, no s'ha de suspendre res”, va lamentar Forcadell. Més moderada va ser Casals, que va optar per donar un vot de confiança a l'executiu. Sí que van coincidir en la necessitat de tirar endavant la consulta “amb totes les garanties democràtiques”. “Ja vam fer consultes ciutadanes; ara necessitem un dispositiu i uns resultats que siguin homologables internacionalment”, van assenyalar.
L'actuació del govern espanyol no ha fet res més que refermar la visió que “l'Estat ens ha demostrat que no hi ha lloc per nosaltres”. Muriel Casals va repassar la llarga llista de greuges patits per Catalunya des de la Transició, que han crescut de manera exponencial en els últims mesos a conseqüència de l'ofensiva recentralitzadora de l'executiu de Rajoy. “Ens hem cansat de resistir i ara el que volem és un país normal”, va argumentar la presidenta d'Òmnium. Carme Forcadell es va expressar en termes semblants quan va assegurar que la decisió presa dilluns pel Constitucional –“i dictada des de La Moncloa”, hi va afegir– suposa un atemptat contra la llibertat d'expressió”. “No ens deixen opinar ni expressar, i això que no parlem d'independència, sinó de fer una consulta sobre el futur del nostre país”, va concloure.
“Orgulloses del país”
El repàs de l'actualitat dels últims dies va donar peu al reconeixement de l'esforç de la societat civil i també dels polítics de diferents administracions que han donat suport al 9-N. Menció a part va merèixer l'aprovació de mocions de suport a la consulta en 888 dels 947 ajuntaments de Catalunya –el 93,7 per cent del total–. En aquest sentit, Forcadell va agrair la tasca feta per associacions municipalistes com l'ACM i l'AMI, i també del PSC, que ha tingut un paper clau en l'aprovació de la moció en alguns municipis. “Sense els socialistes, el suport al 9-N no hauria estat tan gran”, va assegurar, en un missatge que també es pot interpretar com un torpede a la convivència entre el PSC i el PSOE.
En la presentació de la trobada, el director d'El Punt Avui, Xevi Xirgo, va destacar el paper central de les dues líders en un procés que entra en un tram decisiu “marcat per la guerra bruta i els nervis, i per les ganes de dividir la societat catalana”. Pel que fa a aquest punt, Xirgo, que també va apostar per treure les urnes al carrer el 9-N, va subratllar la capacitat demostrada per Forcadell i Casals de cohesionar la societat civil i la classe política. “En els moments més complicats, han aparegut per impedir la divisió”, va indicar Xirgo, que va tancar el seu discurs animant les protagonistes a mantenir el to i l'energia en un moment absolutament decisiu.
LES FRASES
Un any de Moment Zero
El dia 30 del mes que ve, el reputat jurista i president del Consell Assessor per a la Transició Nacional (CATN), Carles Viver Pi-Sunyer, serà el protagonista de la pròxima trobada del cicle Moment Zero, que es va inaugurar el 28 d'octubre passat amb la conferència del director de la càtedra de lideratges i governança democràtica d'Esade, Àngel Castiñeira. Des d'aleshores, destacades personalitats de diversos àmbits com ara el sociòleg Salvador Cardús; el secretari general de la UGT, Josep Maria Álvarez, i l'abat de Montserrat, Josep Maria Soler, han protagonitzat les trobades d'un cicle que pretén analitzar des de totes les perspectives possibles l'endemà de la independència. “Volíem ser transversals i no excloents, i ho hem aconseguit” va celebrar Miquel Buch, alcalde de Premià de Mar, president de l'ACM i soci fundador del cicle.