Política

El govern espanyol vol impugnar el nou 9-N en base a la pregunta

L'executiu estatal també farà servir l'argumentarà que s'ha implicat l'administració amb instruccions a funcionaris

Considera que hi pot haver “un cert frau de llei” perquè es vol aconseguir “un resultat prohibit” per un camí alternatiu

El govern espanyol vol impugnar el procés participatiu del 9 de novembre amb els arguments que la Generalitat manté la mateixa pregunta que en la consulta suspesa pel Tribunal Constitucional (TC) i que hi ha implicat l'Administració catalana, segons han informat fonts governamentals. De fet, apunta hi podria haver “un cert frau de llei” perquè es vol aconseguir “un resultat prohibit mitjançant un camí alternatiu”.

L'executiu espanyol està a espera de l'informe que el seu president, Mariano Rajoy, va sol·licitar amb caràcter d'urgència al Consell d'Estat per analitzar quina via jurídica es pot utilitzar per recórrer el “procés de participació ciutadana” al qual apel·la el president de la Generalitat, Artur Mas.

La petició d'aquest dictament, preceptiu però no vinculant, és el primer pas necessari per poder impugnar el nou 9-N al TC. Si el document és aprovat aquest dijous per la comissió Permanent del Consell d'Estat, el Consell de Ministres podria acordar el recurs al TC la seva reunió d'aquest divendres.

Fonts governamentals han informat a Europa Press que aquesta impugnació del Govern central pivotarà al voltant entorn de dos eixos: la pregunta i la implicació de l'Administració de Catalunya en el nou 9-N amb instruccions als funcionaris o als Mossos, tot i que no figurin en cap ordre oficial. En aquest sentit, les esmentades fonts assenyalen que es manté la doble pregunta acordada el passat desembre per CiU, ERC, ICV-EUiA i la CUP: “Vol vostè que Catalunya sigui un Estat?”, i en cas afirmatiu, “Vol que aquest Estat sigui independent: sí o no?”.

Pel que fa a la suposada utilització dels recursos de l'Administració per a la mobilització del 9 de novembre, l'executiu ha seguit amb molta atenció els passos que ha donat aquestes setmanes la Generalitat amb diverses instruccions a funcionaris o Mossos, la difusió de vídeos animant a participar el 9-N o fins i tot la creació d'un registre de votants.

El ministre de Justícia, Rafael Catalá, va avançar aquesta setmana que l'Advocacia General de l'Estat està estudiant “les instruccions que s'emeten als centres escolars i als funcionaris”, per veure si tenen “força probatòria suficient” per incorporar-los a un expedient d'impugnació.

“Un cert frau de llei”

El govern de l'Estat considera que “hi pot haver un cert frau de llei”, en el sentit que “es pretén aconseguir un resultat prohibit mitjançant un camí alternatiu”, en paraules del ministre de Justícia. Així, sosté que es parla de “procés participatiu” però en realitat es vol fer un “referèndum il·legal”.

El mateix Consell d'Estat ja va deixar clar en el seu anterior dictamen que la Generalitat no pot utilitzar els articles de la Llei de Consultes relatius a enquestes i processos de participació ciutadana per a “un altre tipus de coses”, segons va recordar fa poc la vicepresidenta del Govern central Soraya Sáenz de Santamaría.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia