QUÈ
HI DIUEN
Nostàlgia d'Espanya i desconcert amb Savall
Aires de 1898 en la premsa espanyola d'ahir. Els editorials d'ABC, La Razón i El Mundo aplaudien la decisió de Rajoy d'impugnar el procés participatiu del 9-N, però entre línies la sospita que amb això ja no n'hi ha prou i que s'esgoten les idees. El Mundo, que va jugar fort amb la filtració sobre Trias per torpedinar la política catalana en ple procés català, ahir feia mutis davant el desmentiment de la banca suïssa i treia una enquesta digital en què preguntava als lectors si veuen bé l'ús de la força per aturar la consulta. Cadascú passa les penes com pot. Perquè Espanya dol. A la tercera de l'ABC, segurament el diari més 1898 de la capital, Juan Eslava Galán deia que l'Espanya d'avui és un nyap, producte del “nyap majestàtic del cafè per a tothom, que ha permès la fragmentació d'Espanya en disset regnes de taifes amb el seu funcionariat autonòmic i amb una suïcida llei electoral que afavoreix els partits independentistes catalans i bascos”. Nostàlgia. Millor no preguntar què és, el que s'enyora.
A l'ABC se les tenien amb Savall, que ha renunciat al premi del ministre Wert per l'escàs suport del govern de l'Estat als creadors. En la informació li recorden les subvencions rebudes, i Luis Ventoso escriu que al músic català li ha brotat “una granellada antiespanyola”, una “al·lèrgia a Espanya” que l'ha portat a firmar campanyes pel dret a decidir. Ventoso conclou l'article preguntant-se si a Foyles li acceptaran el retorn dels discos usats. En fi. Molta nostàlgia, i bastant desconcert.
‘El Mundo' pregunta per l'ús de la força
El diari El Mundo va oferir als lectors de la pàgina web una enquesta sobre els mètodes per impedir la consulta catalana del 9-N. La pregunta era: “Creu que el govern ha de fer servir la força per impedir la consulta del 9-N?”, i després de 25.000 vots el sí es va imposar amb un 57% dels vots. Així va el món.