Política

ARENYS DE MUNT

Això sí que és festa major!

El primer municipi a fer la consulta a favor de l'autodeterminació es torna a mobilitzar per anar a les urnes

Els veïns ho celebren enmig de l'ambient festiu dels actes previs a la festa major

“Avui és festa major en tots els sentits.” Així expressava una veïna d'Arenys de Munt el sentiment de molts dels que pujaven a peu, amb cotxe, carrilet o autobús fins a l'institut, a la part alta del poble. Mudats de diumenge i a pocs dies de Sant Martí, la trobada es feia a peu d'urna abans del dinar familiar. “Ja tenim la feina feta, això és un pas més”, afirmava Antoni Marpons, el jutge de pau que recordava la consulta que el 2009 ho va desencadenar tot. Aleshores li va tocar estar al peu del canó per vetllar que no es cometessin irregularitats a les meses electorals. Ahir es passejava relaxat després de votar, en una jornada que preveia més tranquil·la. “No ha de passar res. No es poden segrestar urnes, no convé.” A quarts de nou del matí ja hi havia cua a fora les portes de l'institut dels qui es volien assegurar que finalment votarien tot i les impugnacions i amenaces de darrera hora. Alguns joves amb cara de son s'havien proposat aguantar en acabar la Nit Jove per passar a votar abans de posar els peus al llit. Al seu costat, un grup d'esportistes aparcaven les bicicletes després de pujar i baixar del Corredor. El premi de tant esforç: votar dels primers i un bon esmorzar.

“Aquest cop, per animar la festa, ens faltarà la visita dels fatxes”, deia un jubilat animat recordant quan fa cinc anys es van desplaçar al municipi un autobús de falangistes per manifestar-se. Entre els matiners a la cua també hi havia l'exalcalde i impulsor de la consulta d'Arenys de Munt, Josep Manel Ximenis, que confiava de nou en una elevada participació per avançar així en el futur polític de Catalunya. “Caldrà veure la lectura que se'n fa i si CiU aposta clarament i obertament per la independència.” Segons Ximenis, des de la primera consulta s'ha avançat, sobretot, gràcies a la campanya del mateix govern espanyol, que ha disparat el moviment independentista.

A mig matí, l'alcalde republicà d'Arenys de Munt, Joan Rabasseda, rebia i acompanyava la delegació d'observadors internacionals que supervisaven sobre el terreny el procés participatiu. Mentre els voluntaris de l'organització els oferien una plata de coca amb sucre, els observadors es reconfortaven i atenien les explicacions dels membres de la mesa, que explicaven que no havien deixat votar un veí amb el passaport ni un altre amb el DNI caducat. Entre els voluntaris a les meses i els que feien cua, s'hi veien militants socialistes amb el sobre a la mà. Entre ells, Josep Pruna, que defensava la llibertat de vot per començar a canviar les coses. A la una del migdia les urnes s'anaven omplint, mentre els mòbils no paraven de capturar l'entrada dels sobres a la urna. Tothom volia tenia la foto i alguns no podien contenir un crit de “Visca Catalunya i bona festa major!”

Cridòria
La policia tenia feina a posar ordre entre els vianants i el trànsit que s'amuntegava a la cruïlla d'entrada al camp de futbol i d'accés a l'institut. No hi faltava tampoc la cridòria dels aficionats al futbol i l'hoquei, que animaven també la jornada.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.