Llargues cues per participar al 9-N a Londres, Milà i Brussel·les
A la capital britànica, l'espera ha arribat a les sis hores i a la capital de Bèlgica, tres
La comunitat catalana a l'exterior també participa amb una gran afluència al 9-N, i hi ha cues als col·legis electorals oberts en grans capitals com els de Londres o Brussel·les i també per exemple, a Milà.
Milers de catalans han fet hores de cua per poder participar al 9-N a dues de les grans capitals europees, Londres i Brussel·les. Al Regne Unit, molts han fet entre 5 i 6 hores de cua per l'elevada afluència de gent. Unes 2.180 persones havien votat a les 20 h, i els voluntaris han garantit que les 500 persones que eren a la cua abans de l'horari de tancament votarien, el que situarà el total de participants al voltant de 2.700. “He esperat tota la vida”, ha explicat molt emocionat a l'ACN en Francesc Domingo, un home de 78 anys que ha pogut esquivar la cua, precisament, per la seva avançada edat. A Brussel·les, unes 1.200 persones també han participat al 9-N.
La participació exterior al 9-N ha desbordat totes les previsions. A Brussel·les, on inicialment només tenien prevista la instal·lació d'una mesa, n'han hagut d'obrir dues mes per les llargues cues, que en alguns moments han estat de fins a tres hores. A Londres la cua ha començat a primera hora, i anava des del 17 de Fleet Street, la seu de la delegació, fins a l'alçada de Temple, en un recorregut que es fa, caminant ràpid, en uns 5 minuts. Per l'elevada afluència de gent, alguns hi han estat entre 5 i 6 hores.
“Ha valgut la pena”, asseguraven després de votar la Paula i la Patrícia després de fer 5 hores de cua a Londres. Les noies admetien estar “molt emocionades, a punt de plorar”. “Hem estat un munt d'hores aquí però estem fent història”, defensaven en declaracions a l'ACN. Per a elles, que porten uns mesos vivint a Londres, l'oportunitat de votar aquest 9-N els ha permès sentir-se més a prop de casa.
“Encara que siguem lluny de casa, m'he sentit que seguia estant a prop de la meva gent”, explicava la Paula. “Hi hem estat cinc hores aproximadament, hem arribat a la 1 de migdia i fins ara, que hem acabat, i són les 18 h”, explicaven l'Olga, la Raquel i la Núria, molt contentes tot i el cansament.
També estava content en Francesc Domingo, un home de 78 anys que ha vingut a Londres des d'Irlanda amb el seu fill, que hi viu temporalment per motius de feina. Per la seva avançada edat, l'avi ha pogut evitar la cua, però parlava molt emocionat de la seva experiència. “He esperat tota la vida” per aquest motiu, admetia. “Vaig néixer republicà i vull viure republicà. He patit moltes coses, però voldria morir com a republicà”, assegurava .