Política

Selva

Una atracció turística

A les grans poblacions costaneres la participació va vorejar el 35%, i el doble sí va ser majoritari com arreu, però per sota de la mitjana gironina i catalana

A les poblacions de la Selva interior és on es va concentrar una proporció més elevada de vot independentista, i el percentatge més alt es va registrar a la Cellera de Ter

A Lloret de Mar,els autobusos van portar
fins i tot turistes a veure com votava la gent

A les dues principals ciutats de la Selva, Blanes i Lloret de Mar, el doble sí va estar per sota de la mitjana de la resta de Catalunya. A Blanes van ser el 78,17% els partidaris del sí i sí, un percentatge semblant al de Lloret de Mar, amb el 77,66%, però en tots dos casos inferior al del conjunt de la comarca de la Selva, que es va situar en el 85,54%. I també inferior al percentatge d'altres ciutats grans de la demarcació, com és el cas de Figueres (on el sí i sí va tenir el 84,90% dels vots) i Girona (87,33%). Malgrat que tant Lloret com Blanes tenen molta població immigrada, fet que podria explicar un vot independentista més baix, també a Salt el percentatge de vots pel sí va ser més elevat, situant-se en el 86,88%

Malgrat tot, Quim Llorens, membre del Secretariat Nacional de l'Assemblea Nacional Catalana a Blanes, valorava ahir els resultats amb molta satisfacció, ja que la participació triplica els vots respecte de la consulta del 10 d'abril del 2011, quan es calcula que van votar 2.750 persones, mentre que diumenge la xifra va arribar als 9.683 votants. Si es té en compte que l'últim cens va ser de 27.768 persones, el percentatge de participació voreja el 35%.

Un 32% de participació

A Lloret de Mar els resultats van ser semblants: amb un cens aproximat de 20.288 persones, els 6.458 vots recollits representen aproximadament el 32%. D'aquests, 5.015 vots van ser pel doble sí, xifra que representa el 77,66% del total, mentre que els partidaris del no van ser 419, un 6,49%. Aquest últim percentatge, curiosament, és el més alt del no a la comarca de la Selva, per sobre de Blanes (5,19%).A Lloret la consulta va despertar la curiositat d'alguns turistes. ERC havia posat a disposició de qui volgués autobusos per traslladar la gent als punts de votació. El que no esperaven els seus responsables és que alguns turistes s'apuntessin a fer el tomb per veure de prop una jornada tan transcendent. En concret, es van apuntar a l'autobús d'ERC dues parelles franceses, uns turistes bascos i uns valencians. Tots ells estaven al corrent de la situació, i els feia il·lusió veure la jornada de prop. “Els vam deixar a l'institut Coll i Rodés i al cap d'una horeta van tornar. Els vam estar ensenyant el col·legi electoral i tot el que es feia”, va explicar ahir el regidor de Turisme, Jordi Orobitg (ERC).

El doble sí, majoritari

Si a les grans poblacions costaneres de la Selva el doble sí, tot i obtenir la majoria dels vots, ho feia en un percentatge més moderat que a la resta del territori, a les poblacions de la Selva interior el panorama és a la inversa. A Santa Coloma de Farners, on el cap de setmana se celebrava la Festa de la Ratafia, els partidaris del doble sí van ser un 91,28%. En una piulada, l'alcalde, Antoni Solà (CiU), unia els dos esdeveniments principals del diumenge: “Un cap de setmana fantàstic a Santa Coloma de Farners: bona ratafia, bona gastronomia i 4.888 vots que expressen desig d'un nou país.” En la gran majoria de poblacions de l'interior l'independentisme era clarament majoritari, com és el cas d'Arbúcies, amb un 59% de la participació del cens, i un 92% de partidaris del doble sí. A la Cellera de Ter, aquest percentatge va arribar fins al 94%, la xifra més elevada a la comarca.

A Blanes
van valorar molt positivament la participació a la qual es va arribar, ja que triplica els vots respecte de la consulta del 10 d'abril del 2011, quan es calcula que van votar 2.750 persones.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estat francès

La macronista Braun-Pivet és reelegida presidenta de l’Assemblea Nacional

barcelona
Política

Mor Salustià Monteagudo, exalcalde de Cabrera d’Anoia

Estat espanyol

Begoña Gómez impugna que el jutge investigui la seva relació amb la Complutense

Barcelona
política

Reclamen a Andorra noves comissions rogatòries per Rajoy i excol·laboradors seus

barcelona
Europa

Starmer vol “reiniciar” les relacions entre el Regne Unit i la UE

Barcelona
Zona Euro

El BCE manté el tipus d’interès bàsic en el 4,25%

Barcelona
Unió Europea

Ursula Von der Leyen és reelegida presidenta de la Comissió Europea

Barcelona
política

Rovira tanca el cercle de l’exili amb la seva tornada al Parlament

barcelona
Guerra a Gaza

El Parlament israelià rebutja “com a principi” un Estat palestí

Barcelona