Els observadors del 9-N: “Dir no no atura el procés”
Jill Evans promet a ‘Via Europa' “pressionar perquè el dret democràtic del poble català es respecti”
“Els mercats creuen que Espanya continuarà sent una”, assegura Spiegel, del ‘Financial Times'
Els observadors internacionals del 9-N han dut aquesta setmana el seu testimoni fins al Parlament Europeu. “Dir no als catalans que demanen tenir veu sobre el seu propi futur no aturarà el procés, al contrari”, va advertir ahir l'eurodiputada gal·lesa Jill Evans, en un debat a Via Europa, el programa que El Punt Avui Televisió emet des de Brussel·les. “Intentarem pressionar per garantir que el dret democràtic del poble català es respecta”, va prometre Evans, després que el que va veure diumenge a Catalunya “va ser absolutament extraordinari”. “No s'influenciava la gent perquè votés d'una manera o d'una altra, és un moviment social que lideren els ciutadans, transversal”, va assegurar.
El portaveu de la delegació internacional, el conservador escocès Ian Duncan, també va participar en el debat, des d'on va advertir al govern espanyol que “el futur de Catalunya no es pot decidir als jutjats”. “Espanya tracta Catalunya com una molèstia, hi ha d'haver un debat seriós entre Madrid i Barcelona que desemboqui en un referèndum seriós”, va reivindicar Duncan en el programa, que també va oferir un cara a cara entre els eurodiputats d'ERC i del PSC Josep Maria Terricabras i Javi López.
També l'eurodiputada verda sueca (però catalanòfona) Bobil Ceballos va reclamar a Rajoy que faci com Cameron i autoritzi un referèndum que permeti “que ells també puguin ser inclosos, en el bàndol del no” i poder “fer saber a tothom quins són els avantatges i inconvenients, debatre els pros i els contres”. “I fer-ho de manera legal, perquè aquesta és l'única manera que Europa ho accepti”, va insistir Ceballos, convidada pel programa que presenta Laura Pous. L'eurodiputada, que no va ser observadora el 9-N però ha viscut molts anys a Catalunya, va exigir a les institucions comunitàries que “contribueixin a fer possible” aquest referèndum. “La Comissió s'hauria de definir”, va defensar.
Via Europa també va tenir la visita de Peter Spiegel, delegat del Financial Times a Brussel·les. “Els mercats creuen que Espanya continuarà sent una”, va assegurar Spiegel, tota una institució de la premsa financera internacional, molt llegit a les borses i a les cancelleries europees. “Ara creuen que la possibilitat d'independència és tan petita que estan disposats a comprar bons espanyols, la prima de risc ha baixat una mica; crec que ara mateix s'està mirant cap a Espanya per la seva estabilitat geopolítica, i qualsevol cosa que faci canviar la direcció de les coses els podria causar un nerviosisme”, va alertar.