Política

La Fiscalia demana gairebé 7 anys de presó per a Prenafeta, Alavedra i Muñoz pel cas Pretòria

Anticorrupció reclama una pena de 8 anys i 22,6 milions d'euros de multa per a Luis Andrés García, ‘Luigi'

Sol·licita un total de 93,7 milions d'euros entre multes i comisos als 11 imputats

La Fiscalia Anticorrupció ha demanat avui penes de 6 anys i 10 mesos de presó per a l'exconseller de la Generalitat Macià Alavedra i l'exsecretari de Presidència Lluís Prenafeta pels delictes de tràfic d'influències i blanqueig de capitals en l'anomenat cas Pretòria, una presumpta trama de corrupció urbanística que va operar entre els anys 2000 i 2009 al Barcelonès i el Maresme. A més, reclama una multa de 13,7 milions d'euros per a Prenafeta i una altra de 10,3 milions per a Alavedra..

La Fiscalia ha emès aquest dilluns el seu escrit de qualificació després que el jutge de l'Audiència Nacional espanyola Pablo Ruz hagi tancat la instrucció del cas i hagi proposat enviar a judici 11 imputats en la trama, que es calcula que va defraudar uns 45 milions d'euros en tres operacions urbanístiques als ajuntaments de Badalona, Santa Coloma de Gramenet i Sant Andreu de Llavaneres.

El ministeri públic sol·licita la màxima pena (vuit anys de presó i multes que sumen 22,6 milions d'euros per diversos delictes) per al presumpte líder de la trama, l'exdiputat del PSC Luis Andrés García, Luigi, que feia d'intermediari en les operacions urbanístiques investigades.

També demana sis anys i deu mesos per a l'exalcalde de Santa Coloma de Gramenet Bartomeu Muñoz, així com una multa de 4,1 milions d'euros.

La Fiscalia reclama a més el decomís de béns i capitals obtinguts de manera il·lícita a través de la trama: 5,8 milions d'euros a Prenafeta i a Luigi, respectivament, 3,2 a Alavedra i 1,1 a Muñoz.

A banda dels quatre principals imputats, el fiscal demana 3 anys i 6 mesos de presó i multa de 9,4 milions per blanqueig per a Maria Lluïsa Mas Crussels (dona de Prenafeta); la mateixa pena de presó que per al testaferro Philip MacMahan; tres anys per a Manuel Carrillo; dos anys i nou mesos per a Manuel Valera; dos anys i sis mesos per a Glòria Torres, un any per a Manuel Dobarco (exregidorl a Santa Coloma) i onze mesos per a José Singla.

Les multes i decomisos reclamats pel Ministeri Públic ascendeixen en total a 93,7 milions d'euros per als onze imputats, als quals acusa dels delictes de tràfic d'influències i suborn, tots dos comesos per particular i funcionari, i blanqueig de capitals.

El fiscal considera que tots ells van intervenir en “una sèrie d'operacions urbanístiques que van proporcionar als acusats l'obtenció d'abundants i il·lícits beneficis i comissions que no tenen tota justificació i lògica comercial”.

Les actuacions investigades són l'operació Pallaresa de Santa Coloma de Gramanet, en la que van participar, entre d'altres, Luigi i Dobarco; l'operació Niesma de Sant Andreu de Llavaneres, en la que l'exdiputat socialista va compartir mediació amb Alavedra i Prenafeta, i la requalificació del port esportiu de Badalona, amb els mateixos intermediaris.

A més, l'exalcalde de Santa Coloma Bartomeu Muñoz hauria manipulat presumptament el concurs públic per a l'adjudicació el 2009 del contracte de neteja d'edificis, dependències municipals i centres docents públics del municipi a favor de l'empresa Limasa, de l'imputat Manuel Carrillo.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia