LA CRÒNICA
Un bon dia per amagar-se
Ados quarts de dues, hi ha cua a l'accés principal del Born Centre Cultural que, com tots els dilluns, és tancat a les visites. L'expectació creada per l'anunci de la presència del president de la Generalitat, Artur Mas, fa dies que va obligar els organitzadors del cicle Moment Zero a tancar les inscripcions de la primera trobada d'aquest any. I la publicació del contingut del sumari del cas ITV, amb converses entre Oriol Pujol i un empresari sobre el president de la Generalitat, ha disparat l'interès dels mitjans, una trentena dels quals s'han acreditat. Entre periodistes i assistents, la cua és un bullidor de gent quan el Born obre les portes i la Sala Moragues, escenari de totes les trobades del cicle, es comença a omplir fins a vessar. Hi ha tanta gent que s'ha hagut d'habilitar un altre espai de l'immens recinte per als informadors, la majoria dels quals seguiran la compareixença del president per un circuit tancat de televisió.
Agradarà més o menys, però a Artur Mas se li ha de reconèixer la virtut de donar la cara i no amagar-se fins i tot en els moments més complicats. Ahir era un d'aquells dies que conviden el polític afectat o l'esportista de torn a amagar-se amb el pretext d'una indisposició temporal per estalviar-se preguntes incòmodes. El president de la Generalitat no només no va evitar el tràngol, sinó que en la seva intervenció inicial va expressar el desig de fer una intervenció breu, per tenir temps de respondre el màxim de preguntes que se li formulessin des d'un auditori –diguem-ho tot– gens hostil, com va quedar clar amb la llarga ovació amb què se'l va rebre quan va arribar al Born poc després de les dues del migdia. Uns aplaudiments als quals es va sumar potser per inèrcia la secretària general d'ERC, Marta Rovira –com es pot apreciar en la fotografia d'Andreu Puig–, i que va sorprendre més d'un dels assistents d'una audiència ahir amb clara majoria de CiU. Perquè a més de la presidenta del Parlament, Núria de Gispert, dels consellers Francesc Homs, Irene Rigau i Neus Munté, i del secretari general de Presidència, Jordi Vilajoana, a la sala Josep Moragues hi havia el senador Josep Lluís Cleries, el president de l'Associació Catalana de Municipis, Miquel Buch, el president de l'Associació de Municipis per la Independència, Josep Maria Vila d'Abadal, i una nodrida representació de diputats (Toni Comín, Montse Surroca...) i alts càrrecs del govern. Per cert que aquests últims feien bona cara, tot i haver-se quedat sense dietes per assistir a reunions per l'acord sobre els pressupostos subscrit una hora abans per l'executiu i ERC, representat a la cita per la ja esmentada Rovira i per la senadora Ester Capella. Al llistat de polítics, convé subratllar la presència de dos membres d'Avancem (Joan Ignasi Elena i Fabián Mohedano) i l'absència de cap cara coneguda de MES, el partit de socialistes sobiranistes constituït aquest dissabte. També s'hi van veure alguns dels protagonistes d'anteriors trobades del cicle coorganitzat per l'entitat Moment Zero, el Born Centre Cultural i el diari El Punt Avui. És el cas del jutge Santiago Vidal, l'advocat Miquel Sàmper, el sociòleg Salvador Cardús o la presidenta d'Òmnium Cultural, Muriel Casals. En total, prop de 300 persones –xifra rècord– per seguir una conferència que, com les deu anteriors, té l'objectiu de posar llum amb l'escenari que es trobarà el país si són majoria els ciutadans que opten per la independència.
El president del grup Hermes, Joaquim Vidal, obre el torn de parlaments subratllant el compromís d'El Punt Avui amb el camí cap a l'estat propi. “Ens hem pronunciat més que ningú a favor d'aquest objectiu, i ho continuarem fent des del periodisme en un any”, afegeix, “en què aquest país s'haurà de posar a prova de veritat”. Vidal emplaça Mas i Junqueras “a fer pinya, com els catalans han fet en tot aquest procés”. La unitat és l'anhel de la majoria sobiranista, i per més escenificacions, aplaudiments i bones cares que hi mirin de posar els seus representants, hi ha en l'ambient, en els fets i en moltes piulades la sensació que a CiU i ERC els queda un llarg camí per assolir-la.
El menú és contundent –trinxat de la Cerdenya, pollastre farcit amb samfaina i crema catalana–, en consonància amb la potència d'una conferència que no es fa esperar. Al president el presenta el director del diari, Xevi Xirgo, que no s'està de repetir la salutació als membres del CNI presumptament infiltrats entre el públic que ha fet en totes i cadascuna de les xerrades del Moment Zero, i que ara dóna per feta per l'especial rellevància del convidat. Un molt honorable amb una llarga trajectòria política i que, segons el director, arriba precedit per la sensació que “el més important de la seva biografia encara ha d'arribar”. Pel que fa al cicle, el que arribarà són les properes conferències de Xavier Trias –25 de febrer– i Oriol Junqueras –31 de març–, que també prometen aixecar una gran expectació, per la imminència de les eleccions municipals i per l'avenç en la indispensable convivència entre les dues grans formacions polítiques que s'han compromès a guiar aquest país fins a la independència, si ho vol la majoria.