Política

ALFONS QUERA

ALCALDE D'AGULLANA (ERC)

“Després de 16 anys cal un relleu”

Alfons Quera tanca una etapa i no es tornarà a presentar a l'alcaldia

Defensa que s'han complert els objectius d'aquest mandat

Conseller comarcal i diputat.
Quera té 47 anys i la seva implicació política no s'ha limitat a l'alcaldia: ha estat conseller comarcal del 1995 al 1999, i diputat al Parlament del 2003 al 2010. Diu que s'ha considerat sempre una peça dins un col·lectiu i que l'escola de tots els altres mandats és el local, a l'alcaldia. Assegura que continuarà militant a ERC, però en una segona línia.

Alfons Quera va entrar de regidor al consistori d'Agullana l'any 1995 i el 1999 va ser elegit alcalde per primer cop. Aquest és el seu quart mandat i també serà l'últim.

La decisió ja està presa?
Sí. Després de setze anys de fer d'alcalde, he decidit no tornar-me a presentar. Ho vaig anunciar als veïns d'Agullana fa unes setmanes, en la reunió anual que fem de balanç amb la població.
Per què ara?
De fet a les últimes eleccions el 2011 ja vaig dir als companys que seria l'ultim mandat. Sempre he pensat que hi ha d'haver una limitació de mandat, el màxim hauria de ser tres anys. El 2011, però, hi havia un context i una situació econòmica molt complicats, no era el moment de deixar-ho, calia donar la cara. Un cop fet això i recuperades les finances, pensem que és hora d'obrir una nova etapa.
S'han complert els objectius d'aquest mandat?
El 2011 ens vam plantejar tres grans objectius. El primer, executar un programa europeu Feder de millores urbanes; això ens ha permès renovar sis carrers, més el carrer Concòrdia, on s'inicien les obres aquest dilluns. El segon tema ha estat la consolidació del centre d'atenció a la gent gran, a l'asil Gomis. Avui està en plena ocupació, s'atenen 24 persones de set pobles de la zona. I finalment havíem de sanejar l'economia del poble i també podem dir que s'ha complert, tot plegat sense deixar de banda el dia a dia.
Com estan les finances?
Hem reduït l'endeutament a la meitat, passant del 94% al 47%. També cal destacar que en aquests tres anys i mig hem tingut un romanent de tresoreria de 355.000 euros. Això vol dir que un cop cobrada la subvenció d'Europa, el 2016, l'Ajuntament tindrà un endeutament zero.
Què quedaria pendent?
Tenim projectes interessants en curs. Hem estat inclosos dins el programa de la Diputació per instal·lar una caldera de biomassa a l'escola. Ens comportarà una reducció del 30% de la factura de calefacció a l'escola. Però també farà que passem a ser clients per la compra de la llenya als propietaris forestals. Modestament, aportarem el nostre gra de sorra per ajudar el sector forestal tan castigat. A part, aquest mes de març preveiem obrir les sales d'exposició de l'Exili Cultural. El conveni que hem signat amb el Mume ens permet entrar en les rutes de l'exili. Permetrà que escoles de la zona vinguin a visitar-ho, ens posicionem com un complement del Mume de la Jonquera; creiem que suposarà un increment de visites per a Agullana. És important perquè ens ha de permetre fomentar el sector del turisme rural.
Trobarà a faltar la política?
És el final d'una etapa que per a mi ha estat apassionant. Però sempre he tingut clar que els polítics no ens podem eternitzar en els càrrecs. Entenc que la política és en defensa d'uns valors i uns ideals, si no només són interessos personals.
El pitjor moment va ser el del foc?
Han estat els moments més difícils no només d'aquest mandat sinó dels últims anys per a Agullana i per al nostre patrimoni natural, però també hi va haver el suport i la implicació de tota la població. El bosc es va refent però és l'aspecte negatiu d'aquests últims anys.
A què es dedicarà ara?
Fa un temps que estic fent un doctorat a la UdG; preparo una tesi sobre l'impacte que va representar el Josep Pla escriptor en la postguerra i en la literatura catalana i presentaré aquesta tesi doctoral al llarg d'aquest any.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estat francès

La macronista Braun-Pivet és reelegida presidenta de l’Assemblea Nacional

barcelona
Política

Mor Salustià Monteagudo, exalcalde de Cabrera d’Anoia

Estat espanyol

Begoña Gómez impugna que el jutge investigui la seva relació amb la Complutense

Barcelona
política

Reclamen a Andorra noves comissions rogatòries per Rajoy i excol·laboradors seus

barcelona
Europa

Starmer vol “reiniciar” les relacions entre el Regne Unit i la UE

Barcelona
Zona Euro

El BCE manté el tipus d’interès bàsic en el 4,25%

Barcelona
Unió Europea

Ursula Von der Leyen és reelegida presidenta de la Comissió Europea

Barcelona
política

Rovira tanca el cercle de l’exili amb la seva tornada al Parlament

barcelona
Guerra a Gaza

El Parlament israelià rebutja “com a principi” un Estat palestí

Barcelona