Pérez diu que els referèndums no ajuden que la sentència del Constitucional sigui favorable
A Tortosa, l'alcalde no donaria suport a una consulta
L'alcalde de Reus, Lluís Miquel Pérez (PSC), no va poder ser més directe: «Aquest tipus de propostes no ajuden per res a tenir una bona sentència del Tribunal Constitucional», en referència al fet que «ara la fita més important que tenim els catalans per incrementar el nostre govern és que el tribunal constitucional dictamini la plena constitucionalitat de l'Estatut». D'aquesta manera, el màxim responsable del consistori reusenc donava a conèixer la seva posició en el tauler de joc. Pérez puntualitzava també que una cosa és que es faci una consulta sobre si els Països Catalans han de ser un estat lliure, confederal, independent i democràtic, i l'altra és si Catalunya hauria de ser-ho, perquè, si no s'enfoca així, la pregunta «no deixa de tenir la seva complexitat».
No obstant això, Pérez, escudant-se rere el reglament de participació ciutadana, accedia a debatre en el plenari –el proper es farà el dia 8 d'octubre– la proposta de la CUP. Aquesta formació, que no té representació política a l'Ajuntament, va entrar dijous una instància a l'oficina d'Atenció al Ciutadà per poder tirar endavant el referèndum. L'alcalde recordava que l'ajuntament «no és el lloc on es pugui fer una consulta d'aquest tipus, perquè estem impossibilitats per llei», de la mateixa manera que tampoc no es pot finançar amb recursos públics. I precisament per això, té previst demanar un dictament judicial «per tenir les coses molt clares». Però, com que «no podem deixar sense expressió la voluntat d'un conjunt de ciutadans», sí que deia que «no hi haurà inconvenient» que els grups municipals «canalitzin la demanda», cosa que no implica «que hagin de votar a favor». El govern local en cap cas impossibilitarà que la consulta popular es faci a través de mitjans privats «com a dret constitucional que és».
A Tortosa, ni parlar-ne
En canvi, l'alcalde de Tortosa, Ferran Bel (CiU), que és promotor de la plataforma Decidim.cat i membre del Consell Nacional de CDC, s'ha decidit per la posició inversa, i ha deixat clar que l'Ajuntament no donarà suport a una consulta popular perquè hi ha una sentència que ho prohibeix. En tot cas, si alguna entitat optés per convocar un referèndum, podria rebre suports a títol individual. Bel ha deixat clar que no és partidari que la ciutat formi part de «circs mediàtics», que és com ha qualificat el que va passar diumenge a Arenys de Munt.
La moció, a Tarragona
Esquerra també ha mogut fitxa a Tarragona, on ahir el grup municipal republicà, que governa amb el PSC, va registrar una moció de suport a les consultes populars per la independència. En concret, felicita els representants municipals d'Arenys de Munt per la «demostració de democràcia participativa» i dóna suport, «quan es donin les condicions necessàries i hi hagi suficient consens entre els partits amb representació a l'Ajuntament» –també hi ha el PP–, a una hipotètica iniciativa d'una entitat local per a la celebració d'una consulta.
«No» del PSC a la Selva
Els republicans buscarien, si més no, l'abstenció del seu soci socialista, cosa que no es va produir dimarts passat a la Selva del Camp, en què el PSC, al govern, va votar en contra d'una moció d'ERC, a l'oposició, per donar suport «al fet que la gent pugui donar la seva opinió a favor o en contra de la independència»», segons va argumentar el regidor Jordi Vinyals. ERC només va trobar la complicitat de CiU (5 vots a favor en total), davant de la negativa dels socialistes (6 vots).
[Més informació a les pàgines de Política.]