Política

4.147 vots donen el sí a la comarca del Moianès

La participació de veïns del Moianès va ser d'un 47,31%

El proper pas serà donar el vistiplau als plens dels deu ajuntaments en què va guanyar el sí i que el Parlament ho aprovi per lectura única

El sí a convertir-se en la comarca del Moianès és el que ahir van decidir 5.146 habitants (47,31% de participació) amb la consulta no vinculant que es va celebrar als deu municipis de la que serà la 42a comarca catalana. En conèixer-se el resultat, hi va haver una explosió d'eufòria, il·lusió i alegria al Consorci del Moianès, que va ser la seu de l'Òrgan de Control i on se centralitzaven totes les dades. Amb tot, 4.147 habitants van votar sí a la comarca, però també hi va haver partidaris del no, un total de 841.

Per municipis: Calders (281 sí, 51 no); Castellcir (237 sí, 23 no); Collsuspina (95 sí, 84 no); Castellterçol (629 sí, 227 no); Monistrol de Calders (178 sí, 84 no); l'Estany (195 sí, 18 no); Granera (42 sí, 2 no); Sant Quirze de Safaja (136 sí, 16 no); Santa Maria d'Oló (326 sí, 266 no) i Moià (2.028 sí, 70 no).

Un cop sabuts els resultats, els alcaldes van fer una valoració davant d'un públic que els va ovacionar en més d'una ocasió. Els batlles, durant els seus parlaments, van coincidir a agrair la participació i la feina feta dels voluntaris per fer possible la consulta. També es va tenir un record especial per a aquells alcaldes i regidors que durant anys han treballat per aconseguir la fita històrica d'ahir. El president del Consorci, Dionís Guiteras, va assegurar: “la ciutadania ja ha fet els deures. Senyors del govern, ara compleixin.” Va demanar que el Parlament aprovi “amb celeritat” la llei que ha de permetre la creació de la comarca. Guiteras, que també és alcalde de Moià, la futura capital del Moianès, va remarcar que la població continuarà sent “una peça més de l'engranatge” perquè no és res sense la resta de municipis. Va concloure amb unes paraules emotives: “tots junts som una unió que pensa i vetlla per als seus ciutadans i per al territori.” Moià, de fet, és el municipi amb més habitants del Moianès però no ha estat la població amb més participació. Tot i així, durant la jornada, i sobretot durant les primeres hores, es van formar cues i aglomeracions al punt de participació. La majoria de votants, dels 16 anys fins a edats avançades, es plantaven davant l'urna decidits a fer el que desitjaven des de feia temps.

A Castellterçol, la segona població més gran, l'ambient era semblant a unes municipals, i no pas a una consulta: “El 9-N era una festa, avui l'ambient no és així”, destacava una de les voluntàries. Hi havia el dubte en el vot. Molts arribaven a agafar paperetes i més d'un l'estripava sense acabar de saber per què decantar-se. Finalment, el resultat positiu i la participació del 43,40% han estat fidels a la hipòtesi de l'alcaldessa, Carme Tantinyà (40%), que afirma: “amb la diferència entre el sí i el no serà molt fàcil de defensar al ple.”

Tot i que la consulta no era vinculant, es dóna per fet que el Moianès serà una realitat. Els propers passos seran aprovar-ho en plens extraordinaris que faran els ajuntaments. Llavors el Parlament està previst que ho aprovi per lectura única. Si és així, el Moianès apareixerà als mapes catalans com a comarca just després de les eleccions municipals del 24 de maig, un cop constituïts els consistoris. Alhora, es crearà el Consell Comarcal del Moianès, el gran anhel dels alcaldes i habitants del moianès després d'haver perdut gran part de les funcions del Consorci arran de la llei de governs locals del PP.

LES XIFRES

4.147
Sí.
És el nombre de vots a favor que els habitants dels deu pobles del Moianès van dipositar a les urnes.
841
No.
En el procés participatiu d'ahir també hi va haver partidaris del no que van manifestar-ho a les urnes.

Collsuspina és líder en participació

Collsuspina, l'única població d'Osona que va participar en la consulta, va ser el poble que va registrar més participació, amb un 68,48%. Des de les 9 del matí fins a les 8 del vespre va ser un degoteig constant de veïns que anaven a la mesa a dipositar el vot. Tant va ser així que, al migdia, ja havien votat la meitat dels habitants que estaven cridats a les urnes. En aquest sentit, a primera hora de la tarda l'alcalde de Collsuspina, Oriol Batlló, va reconèixer, orgullós: “tanta participació ens està sorprenent en positiu”.

Per contra, el poble amb menys participació va ser, també durant tot el dia, Sant Quirze Safaja, que pertany al Vallès Oriental, amb un 31,31%. Pel que fa a Moià, la població amb més habitants i que esdevindrà la capital de la nova comarca va tenir una participació del 45,74%.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.