El relleu està servit
CiU rejoveneix la candidatura i, amb el permís d'ERC, vol mantenir l'alcaldia tot i la marxa d'Iglesias
L'equip de govern ha endegat la Fira de l'Olla i ha obert el centre de serveis per a la gent gran
En la revista municipal Àgora del mes de març, que l'Ajuntament de Breda distribueix pel poble, l'alcalde, Jordi Iglesias (CiU), passa balanç en un escrit inicial a l'etapa de 21 anys en què ha ostentat el poder (1991-2003 i 2006-2015). Iglesias recorda, amb emoció, el 15 de juny de 1991, el dia en què va ser investit alcalde per primer cop.
Des de 1991 i tret d'una etapa de tres anys, Iglesias ha dirigit la gestió d'un municipi de gairebé 4.000 habitants que viurà al juny un relleu generacional, sigui quin sigui el resultat. CiU aspira a mantenir l'alcaldia amb Judit Cortada, la substituta d'Iglesias. ERC també presenta un candidat jove –Dídac Manresa (28 anys)– i es veu a prop d'accedir al poder en la segona ocasió que presenta candidatura.
CiU presenta com a aval la feina feta els últims quatre anys, amb la col·laboració del soci de govern (Tots per Breda). L'alcalde sortint vol destacar, entre altres coses, la promoció que ha significat per als artesans i negocis locals la Fira de l'Olla, de la qual ja hi ha hagut tres edicions. Iglesias diu que havien de promoure la ceràmica local i que, amb el suport dels botiguers, la mostra ho fa possible. A l'hora de fer balanç, Iglesias també recorda el nou centre de serveis per a la gent gran, inaugurat l'octubre del 2014, la feina en formació i emprenedoria per a persones sense feina i la renovació de l'entorn del claustre i el monestir de Sant Salvador.
“Inconcreció”
Iglesias ja no hi serà, tot i que podria ocupar l'últim lloc dels titulars de la candidatura de CiU. Dels cinc alcaldables del 2011, tres repetiran. És el cas de l'esmentat Manresa, que considera que Breda està “en estat de letargia. Tot està parat i la poca obra que s'ha fet ha estat inconcreta”. Manresa diu que es presenta per governar, igual que fa quatre anys, quan va empatar a regidors amb CiU. Per Manresa, el centre de serveis en l'àmbit rural “no és un centre de dia” i l'Espai jove “no funciona”.
El soci des del 2006 de CiU ha estat la formació independent, Tots per Breda. Jaume Anglada és l'alcaldable per segona vegada i està disposat a continuar sent decisiu. També volen tenir influència en el tauler de joc Breda@XXI-Progrés Municipal, una llista vinculada al PSC. Toni Marín repeteix com a candidat: “Som un grup de persones que tenim l'experiència de fa quatre anys.” També entra en escena la CUP per “obrir les portes de l'ajuntament de bat a bat i fer que hi hagi més transparència”, indica el cap de llista, Òscar Montero.
És la primera vegada que la CUP es presenta a Breda. Tenia un grup de suport al poble a la llista que els seus companys van presentar en les últimes eleccions catalanes. Ara, gent de diverses entitats com ara el Casal Popular, Els Diables, l'ANC i el Club de Bitlles Terra Roja s'han decidit a fer el pas al municipi.