La majoria està en joc
VALLS. CiU arranca com a favorita de les travesses electorals a la capital de l'Alt Camp i les forces de l'oposició es marquen el repte d'esberlar l'àmplia majoria amb què ha governat
Les dades que ofereixen els tres principals indicadors del pols polític de Valls –el bar El Safareig de la plaça de l'Oli, la terrassa de l'Antic al Pati i la barra de L'Amada al Portal Nou– assenyalen que CiU tornarà a guanyar les eleccions municipals al mes de maig. L'únic que es manté en la incògnita és si ho aconseguirà revalidant la majoria, encara que no sigui tan àmplia com l'actual, amb 13 dels 21 regidors que formen el ple de l'Ajuntament.
Amb la mateixa tesi treballen els spin doctors de les candidatures que ja han oficialitzat que es presentaran a la contesa. Els de CiU, per aconseguir repetir-la. En el cas del PSC, Crida per Valls-CUP, el PP, ERC i Compromís per Valls-ICV, per posar fi a quatre anys durant els quals l'actual alcalde, Albert Batet, ha estat el solista de la política local.
CiU es troba davant un balanç dual. Quan li ha calgut, ha passat el corró i, quan li ha interessat, ha fet bona la màxima del batlle, “fem pinya”, per tancar per unanimitat temes de ciutat com ara la revisió del POUM. Ha presentat un balanç econòmic raonable i uns resultats pel que fa a equipaments i infraestructures gens menyspreables, que han tingut en els darrers dies el colofó de l'inici de les obres del Museu Casteller de Catalunya.
En aquest acte simbòlic de tancament d'objectius, CiU hi té un gran aliat, però també el seu principal escull. Convèncer que aquí no acaba el seu projecte de ciutat i té una carpeta per obrir amb reptes nous.
De moment, però, aquests han estat anunciar un rejoveniment de les seves files, cosa que també han fet els seus principals rivals. I és que, en les darreres setmanes, tant CiU com el PSC i ERC han dedicat més esforços a presentar cares noves que no pas a fer saber quins són els seus projectes de gruix de ciutat. El debat sobre els fitxatges ha planat sobre el dels projectes, un fet molt indicatiu que, possiblement, a les municipals de Valls no es posarà tant a examen la gestió com les formes com s'ha dut la gestió.
No en va, tant la candidata socialista, Rosa Maria Ibarra, com el republicà Jordi Cartanyà no desaproven en general l'actual govern en el balanç, sinó més aviat en suspenen les formes. “Ho faríem d'una altra manera”, coincideixen a dir tots dos. “Des d'una perspectiva més d'esquerres”, assenyala la candidata del PSC, i “amb una actitud amb més participació dels ciutadans”, reivindica el candidat d'ERC.
Amb aquesta mateixa voluntat de portar la veu del carrer a l'Ajuntament, Crida per Valls-CUP ha construït una llista renovada des de la participació ciutadana esperant rebre els rèdits d'haver liderat l'oposició municipal en els darrers anys. Ho fa, per contra, renunciant a les cares visibles del mandat que s'esgota.
La cursa vallenca, la tanca el PP de Francesc Caballero, que com a únic regidor popular en els darrers quatre mandats ha esdevingut una part dels elements que componen el saló de plens. A l'altra banda, Ramon Font, de Compromís per Valls-ICV, una nova proposta que tant pot esdevenir l'element clau per trencar la majoria de CiU com l'antagonista d'ERC, la CUP i el PSC en els restos de la llei d'Hont.
El pròxim 24 de maig, a Valls la majoria de CiU està en joc. I ara per ara, a les cases d'apostes –tot en política pot canviar d'un jorn a l'altre–, no els interessaria tant qui guanyarà les eleccions municipals com quina força política ocuparà el segon lloc. I de manera especial si es trenca l'hegemonia convergent. El PSC i ERC donarien a la CUP l'alcaldia si és la segona força més votada? ERC i la CUP farien alcaldessa Ibarra si és la segona més votada en el context del procés nacional? I ERC, tindria el suport de la CUP i els socialistes?