Política

PERE VILA I JOAN CAÑADA

Presidents de CDC i Unió

CiU també es trenca a Roses

Després de l'escissió a la Bisbal, a Roses tampoc hi ha hagut acord

Montse Mindan encapçalarà una llista de CiU sense Unió, que fa candidatura alternativa

President de la federació de CDC
President d'UDC
Les discrepàncies són de fa temps, però mai s'havia arribat tan lluny

Les tensions que arrossegaven feia mesos CDC i Unió a Roses han acabat amb ruptura. Finalment, es presentaran dues candidatures separades a les eleccions municipals del 24 de maig. L'actual alcaldessa, Montse Mindan (CDC), serà qui encapçalarà la candidatura amb les sigles de CiU. Aquesta llista, però, no inclourà cap militant ni exmilitant d'Unió Democràtica. Per part seva, Josep Valdera, president local d'UDC a Roses, presentarà una llista alternativa amb el nom d'Unió Municipal de Catalunya.

Com ha passat també a la Bisbal d'Empordà, les posicions irreconciliables entre CDC i Unió a Roses han acabat amb trencament. La direcció de la federació de Convergència i Unió a Barcelona va acordar dimecres a la nit que es faran llistes separades i que es mantindran les sigles de CiU tenint en compte que la crisi s'està donant en una població com Roses, de prop de vint mil habitants. Abans d'aquest pacte, s'havia plantejat fins i tot que es fessin dues llistes independents i que CiU com a federació no fes llista, cosa que finalment s'ha descartat.

Segons les condicions del pacte que es va signar dimecres, la llista de CiU estarà composta exclusivament per militants i simpatitzants de Convergència, mentre que Unió en quedarà exclosa. El president local d'Unió acusa CDC d'haver-los vetat mentre que Montse Mindan assegura que aquesta decisió s'ha pres per petició expressa d'Unió.

De fet, Valdera i Mindan només coincideixen a dir que hi ha acord de les direccions. Però les versions d'un i altra són oposades. Ahir la candidata de CiU va explicar que estava refent la candidatura a última hora (el termini per presentar-les s'acaba dilluns) perquè ella havia ofert els llocs números tres, sis, nou, dotze i quinze a militants d'Unió. Sobre si CDC va vetar algú, Mindan diu: “No hem ni parlat de persones, perquè estàvem encallats pel fet que el president local no volia llista de federació si ell no anava a la candidatura.” Destaca que ella no ha tingut “cap problema” a l'hora de treballar amb gent d'Unió en aquest mandat i diu dels regidors actuals d'UDC que són “gent honesta, treballadora i responsable”. En canvi, al·lega “falta de confiança” en Josep Valdera. La candidata diu que no esperava que s'arribés a aquest punt i que hauria preferit una llista conjunta, però que ara “el poble decidirà”.

Per la seva banda, el president local d'Unió no acaba de donar per tancat el tema. Parla de “preacord” i diu que “podria passar que quedés algun serrell mal tancat”. Recorda que la candidatura de CiU ha d'estar acceptada tant per CDC com per Unió, i que no ho estarà si hi ha incompliments. “S'ha d'esperar que es presentin les llistes”, diu. Valdera diu que hauria estat millor una llista de federació.

La crisi entre CDC i Unió a Roses és de fa temps i ja va enfrontar Josep Valdera i Carles Pàramo el 2011 però mai s'havia arribat tan lluny per presentar dues candidatures separades.

“Són dos casos diferents”

Igual que Pere Vila, Joan Cañada defensa la unitat de CiU si bé remarca que, tot i el pacte de federació, a vegades hi ha discrepàncies des dels territoris.

Són diferents els dos casos, el de Roses i el de la Bisbal?
Sí, són dos casos molt diferents, tot i que a efectes pràctics semblin iguals. Hem hagut de tractar dos casos més, però s'han pogut solucionar.
Què ha passat, doncs?
El que passa és que a vegades des dels territoris no se segueixen aquestes indicacions. En el cas de Roses, l'assemblea d'UDC va fer la seva proposta i l'alcaldessa va vetar gent de la nostra llista. Nosaltres mai hem discutit ni candidat de CDC ni llocs, això ha de quedar clar.
Però això afecta la marca CiU?
Una cosa tenim clara, i és que en cap cas la marca pot quedar afectada. En tot cas es presentarà una altra llita. Per tant, CiU es presentarà tant a la Bisbal com a Roses.
I pel que fa referència a la Bisbal?
Tot al contrari. A la Bisbal la candidata és d'UDC i no veta a ningú, però són els de CDC que no volen formar part de la llista. Lògicament, comporta una obertura d'expedients als que van en contra.

”S'obriran expedients”

Pere Vila, president de la federació de CDC a Girona, destaca que els casos de Roses i la Bisbal són aïllats i defensa la fortalesa de CiU. No descarta però, expulsions.

Com valora els casos de la Bisbal i Roses?
La meva opinió al voltant d'aquests dos casos és que la prioritat ha estat en tot moment presentar-nos com a federació seguint el que destaca el pacte que tenim signat.
S'ha trencat el pacte?
No, en absolut. La prova d'això és que ens presentem com a CiU a les dues poblacions. És una situació no desitjada, això és cert, però els comitès locals han decidit aquesta situació. En tot cas s'obriran expedients i se seguirà el procediment que pot acabar en expulsió. Nosaltres, mentre tinguem la certesa que hi haurà joc net, ens presentem i els nostres candidats són els de la federació.
En tot cas, això afecta la marca de CiU?
Fa molt de temps que fem llistes. I, al conjunt del territori, es donen molts casos que s'han d'anar tractant, fins i tot a vegades cal posar-hi molta imaginació. Estic convençut que serem la formació que presentarà més llistes i assolirà més regidors a tot el territori gironí, tot i que es puguin donar casos com la Bisbal o Roses.

Expulsions a la Bisbal, pugna a Santa Cristina

Al Baix Empordà, la crisi provocada per l'anunci que bona part de la militància convergent concorrerà als comicis amb la nova llista de Compromís per la Bisbal (CxLB) no s'acabarà de tancar fins que la direcció del partit conegui quins noms integren la nova candidatura, fet que faria activar el tràmit d'expedients d'expulsió. El fins ara president de CDC a la Bisbal, l'encara regidor Xavier Font, no vol anar més enllà del comunicat que confirmava, abans d'ahir, l'escissió. I el president regional, Pere Vila, té prevista la celebració d'una roda de premsa amb l'alcaldessa i nova alcaldable, la socialcristiana Núria Anglada, dilluns, per visualitzar el suport de la direcció convergent a la candidatura de CiU, que al marge de la presència d'algun nom convergent estarà integrada majoritàriament per militants d'UDC i independents.

L'altre focus de disputa que encara persisteix a la comarca està localitzat a Santa Cristina d'Aro, on el president comarcal d'Unió, Xavier Dilmé, i dirigents nacionals del partit volen que es respecti la presència del president local, Jordi Garcia, i els altres noms d'UDC en els llocs de la candidatura que tenien acordats. Però l'alcaldable, Josep Llensa, manté que té la llista tancada i que se li pot desmuntar si hi fa canvis. Finalment, a Pals, el president de CDC al Baix Empordà, Joan Català, explica que s'ha consensuat la presència de Lluís Jofra al quart lloc de la llista, per resoldre l'altra crisi que amenaçava la unitat entre socis.

E.A.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia