Sobreviure a la crisi
CORNELLÀ DE LLOBREGAT · La lluita contra les retallades, l'atur i la pobresa marquen un mandat que l'oposició desitja que sigui l'últim amb govern en majoria del PSC
Després de trenta anys de governs socialistes, Cornellà de Llobregat encara aquest proper mes de maig uns comicis municipals que podrien allunyar el PSC de la majoria després de tants mandats sense una oposició real al ple. Així ho esperen almenys tots els partits opositors, que en les darreres setmanes s'han afanyat a esmolar les seves campanyes electorals en busca d'aquest objectiu.
IC-V-EUiA és el partit menys bel·ligerant amb el PSC, tot i que coincideix amb la resta de forces de l'oposició amb la“necessitat” que els socialistes perdin la majoria i hi hagi més “pluralitat” a l'ajuntament. El ecosocialistes van arribar a un acord de govern amb el PSC el 2013 per consensuar conjuntament accions polítiques per pal·liar les conseqüències de la crisi econòmica i reforçar els serveis públics fins al final del mandat. “Ens han acceptat moltes propostes, però després són ells els que prenen les decisions. Ho gestionen com volen; tenen majoria”, lamenta Arnau Funes, cap de llista del partit, que en tot cas es mostra “content” d'haver aconseguir “convèncer” el govern local de la necessitat de lluitar contra els desnonaments i la pobresa, i d'incentivar els plans d'ocupació, els pilars programàtics de la formació.
Dues visions diferents de la ciutat
Precisament la lluita contra la pobresa i l'exclusió social han centrat el mandat d'aquests darrers quatre anys, marcats per les retallades i l'atur, del 17%, la principal preocupació dels cornellanencs. El PSC no ha escatimat recursos en aquest sentit. Entre d'altres , l'Ajuntament s'ha gastat dos milions d'euros en plans d'ocupació que han permès contractar 500 persones només el darrer any. “Els recursos propis els hem destinat a la gent, a fer contractacions i a duplicar la nostra despesa social”, diu l'alcalde, Antonio Balmón, que es marca com a grans objectius del proper mandat transformar la ciutat en un “gran parc natural” que recuperi espais perduts a la via pública-, mantenir les polítiques contra la pobresa i captar noves inversions per estimular l'activitat econòmica de Cornellà.
Davant d'aquesta visió de les esquerres, el PP ofereix un relat diferent de la situació de la ciutat. El nou cap de llista de la formació, el diputat Daniel Serrano, ha criticat severament el govern de Balmón, al qual acusa de governar “només pels seus” i “d'omplir-se la boca” parlant de pobresa sense solucionar “res”. Els populars, que defensen l'alternança en el govern, es presentaran el 24-M amb un discurs basat en tres grans eixos: la lluita contra la inseguretat i l'incivisme –especialment al voltant de Can Femades– i la major regulació de la immigració. “Volem parlar de com crear riquesa, que és el que interessa a la gent de Cornellà”, sentencia Serrano.
Per Jordi Rosell, candidat de CiU, el millor del mandat ha estat “el treballant conjunt de les forces polítiques per combatre la crisi”, i el i el pitjor la negativa del PSC i de l'alcalde Balmón a “debatre i donar suport al procés de transició nacional”, en referència a la decisió de l'Ajuntament de negar-se a col·laborar en la consulta del 9-N. En aquest sentit, des de la federació nacionalista també s'espera que els socialistes perdin la majoria perquè hi hagi “un diàleg i uns acords més vius i transversals, que és el que necessita la ciutat”, afegeix Rosell, que per aquestes eleccions es presenta sota el projecte Decidim Cornellà, que aposta per la “transparència” i la “regeneració de l'Ajuntament” i es marca com objectiu de rellançar econòmicament la ciutat. El retorn d'ERC i la incògnita de Ciutadans, Cornellà en Comú, PXC i UPD dibuixen un escenari postelectoral fragmentat que requerirà pactes i concessions si el PSC perd la majoria absoluta.