opinió. Portaveu del grup municipal d'ERC a l'Ajuntament de Tarragona

Apostem per la democràcia

El ple de l'Ajuntament de Tarragona debatrà demà dilluns una moció presentada per ERC i que dóna suport a les consultes populars sobre la independència, com la que es va celebrar ara fa quinze dies a Arenys de Munt. La nostra intenció és aconseguir una majoria municipal que doni suport a la celebració i l'organització, per part de la societat civil de la ciutat, d'una consulta d'aquest caire a Tarragona.

Des d'ERC el que volem és que l'Ajuntament expressi el seu suport a una consulta popular, pacífica i democràtica. Un acte obert a tothom, en què els protagonistes siguin els ciutadans, que lliurement puguin expressar la seva opinió. No estem demanant que sigui l'Ajuntament de Tarragona qui convoqui la consulta, ni que la institució es pronunciï sobre la resposta, sinó que mostri el seu suport al fet que qualsevol idea es pugui expressar i pugui recaptar el suport popular, si és per vies pacífiques i democràtiques. La millor notícia de la consulta que es va fer el 13 de setembre a Arenys va ser la normalitat democràtica que van exercir el seus ciutadans durant la consulta política. Ni la provocació de la manifestació feixista va inquietar la consulta, que va recollir una participació ciutadana per sobre del 40%. És per aquest motiu que la moció que demà votarà el ple del consistori no es debat entre els que som independentistes i els que no ho són, sinó entre qui confia en la democràcia i qui la tem.

L'Ajuntament de Tarragona ha de donar suport a mesures com aquesta, sorgides des de la societat civil. Per fer-ho necessita el consens sorgit del ple. Un consens que ha de servir per conèixer l'opinió sobirana del poble de manera pacífica. I creiem que en aquesta voluntat de preguntar al ciutadà podem estar d'acord amb tothom. Més enllà de la ideologia política de cada partit polític, hi ha la necessitat que la societat expressi la seva opinió mitjançant les consultes populars. És per això que el consens implica una majoria –no pas unanimitat– en el ple de dilluns.

El problema, potser, és la por que tenen alguns a aquest tipus de votacions. Les consultes populars no han de fer por a ningú més que als qui tenen por de les urnes, els que no volen conèixer quina és la decisió del ciutadà. A l'Estat espanyol existeix una manca de democràcia participativa que limita, i de quina manera, la normalitat política. En democràcies molt consolidades hi ha dotzenes de referèndums cada any. Sense anar més lluny, als Estats Units, coincideixen sovint amb les eleccions presidencials i en trobem de caire local o estatal. Els ciutadans expressen la seva opinió mitjançant el vot i els dirigents l'accepten sigui quina sigui. D'això se'n diu democràcia.

És per aquest motiu que és important donar suport a les iniciatives de la societat civil. Perquè quan es crida els ciutadans a opinar mitjançant les consultes populars, estem afavorint un concepte de democràcia participativa, sorgida des de la ciutadania. I en aquests moments de cert allunyament entre la classe política i el poble, això és més necessari que mai.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.