Entre BCN World i la nova etapa política
salou La capital de la Costa Daurada arriba a les primeres municipals sense la figura d'Esteve Ferran i amb grans projectes turístics i urbanístics en marxa
Amb una trajectòria més curta que la resta de poblacions com a municipi independent (Salou es va segregar de Vila-seca el 1989 i no va celebrar les primeres eleccions municipals fins al 1991), la coneguda com a capital de la Costa Daurada arriba a la cita del 24 de maig amb una sensació d'inici de nova etapa. La que dóna, per una banda, l'arrencada de nous projectes turístics com ara el Ferrari Land o la tramitació del complex d'oci i joc conegut com a BCN World. També pel resultat del nou acord de repartiment amb Vila-seca dels tributs que genera Port Aventura i tot el desenvolupament del seu entorn, un debat que ha protagonitzat gran part d'aquest mandat i que ha permès, de retruc, que el govern desencalli obres tan esperades com ara el desviament del barranc de Barenys. Però també, finalment, per arribar per primer cop a les eleccions sense la figura de qui va ser el seu primer alcalde, Esteve Ferran, mort el 2012.
En principi, totes aquestes dinàmiques han d'anar a favor de l'actual alcalde, Pere Granados, que encapçala la llista de CiU en què s'integra la independent FUPS heretada de Ferran i que, per primer cop també, ha aconseguit agrupar Convergència i Unió, ja que aquesta última es va desmarcar de l'entesa ara fa quatre anys. Amb la polèmica de la moció de censura del 2009 molt lluny de la memòria, tot indica que Granados surt des de la casella guanyadora en aquestes eleccions, sense que l'oposició a BCN World hagi aconseguit gaire ressò dins de la població.
El principal escull el pot tenir en l'herència del trencament amb el seu soci de govern fins fa poc, el PP, que torna a apostar per Mario Garcia, que serà difícil, a priori, que torni a donar suport a la federació al consistori. Els populars gaudeixen d'una gran força en altres comicis a Salou, però a les municipals acaben perdent pistonada, un sostre similar contra el qual haurà de lluitar Ciutadans, que aspira a entrar per primer cop al consistori.
El PSC, els únics que han estat crítics aquest mandat amb el nou acord tributari amb Vila-seca, arriben a la cita dividits: per una banda repeteix l'alcaldable socialista Toni Brull, i, per una altra, la resta del grup municipal actual es presenta amb els crítics Moviment d'Esquerres (MES), encapçalats per Zacarías Henar.
Pel que fa als independents RDS, aspiren a mantenir el seu únic regidor, Pablo Otal. L'única oposició clara a BCN World la trobem en dues forces que aspiren a tornar a l'Ajuntament després de dos mandats fora: ERC (amb Alexandre Boquet) i ICV (amb Rafel Querol). Una pugna en què també apareix Unidos, una candidatura que aspira a atreure el vot dels immigrats amb dret a vot (a Salou la població d'origen estranger voreja el 40%) i Avui Democràcia, encapçalada per una exmilitant de CiU crítica amb Granados.