Eleccions sense Puig
l'escala · Apareixen dues noves opcions polítiques en les primeres municipals en dotze anys sense l'actual alcalde, Estanis Puig, que plega. El PSC, CiU i el PP estrenen caps de llista
L'Escala afronta les primeres eleccions municipals en dotze anys sense l'actual alcalde, Estanis Puig (PSC), com a candidat, que plega després de dos mandats en el càrrec (més quatre com a regidor). Aquest cop els escalencs hauran de decidir entre set candidatures, amb l'aparició de dues noves opcions: Guanyem i Escons en Blanc, que vol deixar les cadires del plenari buides si aconsegueix els vots necessaris per obtenir representació. I amb cares noves tant al PSC, amb Víctor Puga, com a CiU, amb Mariona Solés, que pugnaran, els primers, per mantenir l'alcaldia i, els segons, per arrabassar-la als socialistes. En aquest mandat, el PSC ha tingut vuit regidors (al límit de la majoria absoluta) i CiU n'ha tingut cinc. També estrena candidat el PP, amb Joan Ball-llosera al capdavant. Mentre que Junts per l'Escala-AM i ICV continuen apostant per Xavier Ballesta i Àngel Rodríguez com números u.
El primer tinent d'alcalde i candidat socialista, Víctor Puga, parteix amb l'avantatge d'haver governat, però s'enfronta al repte de substituir Estanis Puig, fins ara la cara més visible dels socialistes escalencs. Tot i això, Puig ha cedit força protagonisme a Puga els últims mesos. Puga té com a principal contrincant Mariona Solés, de CiU, perquè històricament les dues formacions s'han anat alternant a l'alcaldia. Solés s'estrena en política i aspira a recuperar el govern a l'Escala. Caldrà veure també si l'embranzida que porta ERC en l'àmbit català fa pujar els resultats de Xavier Ballesta, que el 2011 va quedar amb un regidor, i quins rèdits porta a ICV el pacte de govern que ha tingut amb el PSC aquest mandat.
Reptes importants
El nou govern de l'Escala tindrà al davant una sèrie de reptes molt importants. Segurament, el que ocuparà més temps i també el que exigirà un major grau de consens és la redacció del nou planejament urbanístic, ja que l'actual POUM és dels anys vuitanta. De fet, el PSC i ICV havien plantejat tirar endavant la renovació del pla urbanístic però finalment no s'ha iniciat. I un tema que no depèn directament de l'Ajuntament però que caldrà tractar serà la gestió del centre d'atenció primària (CAP) després de quatre anys de batalla del govern actual pel temor que el centre, que ara gestiona la Fundació Salut Empordà, pogués passar a mans privades. El CAP ha passat ja per dos processos d'adjudicació de la gestió, però ara mateix el Departament de Salut de la Generalitat ho té aturat després de la pressió dels alcaldes de l'ABS (dóna servei a vuit municipis). A part, també s'ha d'acabar de tramitar la nova normativa sobre les antenes de telefonia mòbil per solucionar els problemes de cobertura que té el municipi de l'Escala des de fa anys.
Les formacions polítiques parlen en els seus programes de la qüestió social, que també ha estat molt present durant aquest mandat. Els pròxims quatre anys caldrà prestar, com a molts municipis, una especial atenció a les famílies més afectades per la crisi econòmica. En aquest sentit, caldrà veure com es tradueix aquest malestar en vots possibles a Guanyem, per exemple. Els usos dels terrenys de la Clota o els aparcaments (en què s'ha treballat durant el mandat) seran qüestions en què caldrà continuar treballant.
I sobretot hi haurà una qüestió que no sabem com acabarà i que dependrà del color polític que governi: la proposta del govern actual de reforma del front marítim, que es va deixar pel pròxim mandat arran de la polèmica sorgida des d'alguns sectors de comerciants. Es va fer una consulta sobre la qüestió i va sortir que sí, que els veïns de l'Escala, la volen. Haurem d'esperar fins després de juny per saber com queda tot.