Laberint sense fil
torredembarra L'operació judicial que va acabar amb mig govern imputat i l'exalcalde de CiU a la presó va trencar la governabilitat i manté en suspens el futur
Quan falten poques setmanes perquè faci un any de l'operació judicial per presumpta corrupció a l'Ajuntament de Torredembarra, que va dur a la presó l'exalcalde de CiU Daniel Masagué i va imputar una gran part del seu govern, aquest municipi de la costa del Tarragonès continua topant contra els murs del seu laberint polític. Ni un govern teòricament d'unitat , ni una regeneració de candidatures han permès que aquesta població reprengui el fil i sigui capaç de trobar una sortida a la seva governabilitat. Amb tretze candidatures (després de l'exclusió de la polèmica catorzena llista liderada per l'exalcalde Masagué), el fantasma de la fragmentació i de l'abstenció plana sobre uns partits que han deixat majoritàriament enrere els noms dels imputats i aposten per girar full.
Renovacions i escissions
Qui aconsegueixi els suports per ser alcalde agafarà el relleu del socialista Enric Grangel, que es retira de la política municipal després de vuit mesos liderant un govern format per edils sense imputació (amb representants de CiU, el PSC, el PP i ERC). “ Crec que els companys han treballat i sabíem que havíem de tapar forats, tot i que no n'hem pogut tapar tants com voldríem”, explicava ahir Grangel. La inusual aliança va venir després de setmanes de confusió i com a resposta al buit de poder en què havia quedat el consistori. Després de quinze hores d'escorcoll de l'Ajuntament per part de la Guàrdia Civil el 26 de juny , l'alcalde Daniel Masagué va quedar en presó provisional durant setze dies (des d'on va dimitir) i dels vuit membres restants del govern sis més van quedar també imputats, la majoria (quatre) del grup de CiU.
La federació nacionalista és, per tant, la que es presenta a priori amb més dubtes. Estrenen cap de llista, Anna Magrinyà, i una candidatura de la qual han quedat fora tots els imputats. Es mostren crítics amb el govern actual i denuncien que l'únic edil amb les sigles de CiU que s'ha mantingut fidel a la direcció local, Octavi Solé, ha estat marginat. “No ens sentim responsables del que ha passat. Serà el temps el que ens dirà si ens vam equivocar a l'hora de col·locar una persona determinada al número 1”, explica Magrinyà.
CiU, que a Torredembarra ve d'una llarga tradició de fragmentació en partits independents, ha tornat a viure una escissió. L'única edil de CiU que va quedar lliure d'imputació, Rosa Maria Guasch, ha decidit presentar-se amb un nou partit independent, Avui Democràcia. “Ho vaig decidir quan vaig veure clar que no em volien a CiU. Jo vaig denunciar les coses que no veia clares del govern de Masagué i el partit no em va fer cas”, denuncia Guasch.
Dels partits actuals, tan sols els independents GIT repeteixen amb un cap de llista implicat en el procés judicial, Ignasi Duran. El PP, en què el cap de llista va dimitir després de la seva detenció, confia en qui també va ser regidora del govern de Masagué, Núria Gómez. El PSC es distancia de Grangel amb un nou cap de llista, Jordi Solé. ERC és l'únic partit del govern que repeteix candidat, Eduard Rovira, però amb l'escissió de Montse Gassull (una de les denunciants del cas Torredembarra), que ha fundat Compromís per Torredembarra. I a tot plegat s'hi afegeix l'intent de l'Alternativa Baix Gaià per repetir al consistori, la irrupció de nous partits d'esquerres com ICV o la CUP, o la força amb què arriba Ciutadans.
L'abstenció, la gran por
La tresoreria del consistori tampoc no està per gaires escarafalls. “Deixarem embastat un pla de xoc per a cinc anys, però serà el nou govern qui haurà de decidir ”, explica Grangel. El principal escull serà el retorn del crèdit de dos milions de l'ICO que el govern de Masagué va dilapidar en despesa corrent, i que s'hauria d'haver destinat a inversions que mai no es van realitzar. Ara el municipi l'ha de retornar de cop i amb recàrrecs.
Amb aquests precedents, la gran por és l'abstenció. “Jo l'únic que dic a la gent és que vagi a votar. Ni que sigui en blanc”, diu Grangel. L'actual alcalde vaticina que una participació per sota dels 6.000 votants pot conduir a una fragmentació que faci Torredembarra difícilment governable . “Tinc l'esperança, però, que les eleccions ho clarifiquin tot”, conclou.