Corominas repassa les principals polèmiques que ha tingut com a alcalde i formula les seves propostes.
El model gerencial que han aplicat a la gestió municipal, el defensa quatre anys després?
En determinades àrees ha estat més fàcil que en d'altres, però en general, sí. Crec que els polítics hem de marcar les línies de treball i els treballadors, executar-les.Ha estat una sorpresa agradable veure la gran complicitat dels treballadors.
Però els ciutadans volen el contacte amb els regidors.
Ja hi hem sigut, a l'Ajuntament; només que no hem entrat a discutir petites coses del dia a dia.
Vostè sempre recorda que es van trobar molt d'endeutament. Com ho han afrontat?
Les coses estaven ben encaminades, però no podíem realitzar grans projectes. Ho hem suplert amb l'ajuda de la iniciativa privada i amb l'estalvi aconseguit aplicant una línia d'austeritat, no invertint i retornant el deute.
Amb algunes mesures d'estalvi polèmiques, com ara apagar els semàfors a la nit...
Va ser una decisió equivocada, ho reconeixem. Però va ser una de les moltes mesures d'un pla d'estalvi energètic rigorós que ens ha permès fer baixar un milió d'euros a l'any el rebut de la llum.
Els seus càrrecs i el seu sou han estat molt discutits. Què en pensa?
Que és un sou públic i aprovat pel ple i exactament igual al de l'anterior alcalde. Qui en fa polèmica és perquè busca el desgast d'en Mia, però si raona veurà que no té raó.
Ja, però se li retreu que en té d'altres.
No. Faig altres feines, com per exemple a la Diputació, però no hi tinc sou, sinó indemnitzacions. Els polítics han de cobrar per responsabilitats. Són feines complementàries i tot està dins de la legislació vigent. Ningú no pot posar en dubte que dedico les 24 hores del dia a Olot. Espero que el proper alcalde d'Olot entengui que també s'ha de moure pel paísper tenir facilitat d'accés a les conselleries a l'hora de negociar temes de la ciutat i per estar la Diputació que gestiona molts diners per ajudar els ajuntaments.
Tornaran a contractar Undatia i Josep Puigbó per a la comunicació de l'Ajuntament?
Farem, si governem, un nou concurs. No vam contractar Josep Puigbó, sinó l'empresa Undatia pel servei que oferia, i en aquesta empresa hi ha Puigbó. Ha estat fonamental per generar notícies positives d'Olot, després d'un període difícil.
Al capítol de crítiques, també hi ha el tancament de la llar d'infants de Sant Miquel.
Els governs d'esquerres d'Olot, i no només el PSC, van fer grans equipaments i ara nosaltres els hem hagut de fer funcionar amb l'escassetat de recursos que hi ha a la Generalitat, escanyada per l'època del tripartit. I no ho critico, només constato una realitat i dic que cal estudiar bé les necessitats de la població. No hem tingut prou preinscripcions que justifiquin mantenir-la oberta.
El seu projecte estel·lar?
La remodelació del Firal.
De què disposen?
Sabem com aconseguir els tres milions d'euros que costarà. Si governem obrirem immediatament un procés de participació comptant amb tothom que hi vulgui dir-hi la seva per determinar què i com s'ha de fer i també qui.
I el pla d'usos aprovat amb polèmica fa poc?
Pot variar depenent de què decidim tots plegats.
Ara, toca el futbol?
Sí, ja hem reservat una primera partida de 0'4 milions per al proper equip de govern. Cal fer els camps de futbol formatiu del Morrot i també millorar el del Sant Pere Màrtir.
I l'estadi?.
Ha de continuar la millora, però tot dependrà de què hi posin les altres administracions i la federació, amb qui hi ha ja un compromís en aquest sentit.
El centre dels volcans?
El farem si Europa ens dóna ajudes, com a la plaça Mercat hi involucrarem la iniciativa privada, que ja s'hi ha interessat.De fet, ja hem anat fent coses al volcà Montsacopa.
La variant es farà?
Hi confiem, però depèn d'altres administracions. Tinc el compromís que al juliol la Generalitat aprovarà el projecte constructiu.
Però el tram de Foment va a un altre ritme.
Sí, però com que al de la Generalitat hi ha molts metres de túnel, el final d'obres coincidirà.
Han fet poc pel barri vell?
El pla de Barris s'ha acabat i no tornarà. Nosaltres hem intentat dur-hi activitats, però és veritat que ens hi hem d'esforçar més en sectors com el Carme.
I en polítiques socials?
Ha estat i seran la prioritat. No hi ha límit d'inversions en aquest camp. En quatre anys, hem incrementat en un milió la partida d'ajuts d'urgència.
Però, a part de destinar-hi diners, què han fet?
Hem prestat especial atenció al col·lectiu de dones grans que viuen soles, que a Olot és molt nombrós, hem estat pioners en un pla d'infància i joventut transversal i, entre altres coses, hem impulsat programes per ajudar les persones que estan a l'atur i de suport a les empreses perquè creïn ocupació.