Carmena s'acosta a l'alcaldia de Madrid mirant a Barcelona
“Entenc el català i és un idioma que cal estimar”, afirma
Cifuentes va rebre 5.200 vots més que Aguirre a Madrid
Malgrat quedar un escó per sota (20 i 21) en el seu duel amb Esperanza Aguirre a l'Ajuntament de Madrid, la predisposició del PSOE a propiciar un canvi en una alcaldia que el PP monopolitza des del 1991 acosta la jutgessa Manuela Carmena a ser la successora d'Ana Botella. L'estrella emergent del 24-M i candidata d'Ahora Madrid va apostar per un acostament a Barcelona –on la seva amiga i aliada Ada Colau podria assumir també l'alcaldia– pel fet de ser “una ciutat progressista que durant molt temps ha estat una espècie de llançadora cap a Europa”.
L'endemà de liderar una irrupció fulgurant des del no-res als 20 regidors que la situen en disposició de ser alcaldessa amb els vots del PSOE, Carmena va voler trencar amb dues dècades de dards contra Catalunya al quilòmetre zero i va animar a estimar el català. “Personalment, parlo molt de Barcelona; no sé parlar català, sí que l'entenc; i jo sempre dic que el català és un idioma que cal estimar. Parlar-lo és difícil, és clar, però estimar-lo no, i jo en aquest sentit em sento molt a prop de Barcelona”, va afirmar Carmena. El seu botí electoral és de 519.210 sufragis (31,8%). En canvi, Podem, que es presentava com a tal a la comunitat, es queda amb 286.973 vots, una abismal diferència que s'explica pel cabdal de carisma de la jutgessa cofundadora del despatx laboralista d'Atocha tirotejat el 1977.
Aguirre no és el que era
Amb el 100% escrutat, les urnes van desmentir un tòpic assentat a Madrid i airejat pels partidaris d'Aguirre: que l'imant de la lideresa anava més enllà de les meres sigles del PP i superava el de la discreta Cristina Cifuentes. El cert és, però, que Cifuentes va conquistar a la ciutat de Madrid 5.211 vots més (568.503 sufragis) en el seu assalt a la comunitat que Aguirre (563.292) en la lluita per l'Ajuntament. Un revés afegit per a Aguirre que Cifuentes no va passar per alt després d'haver patit durant tota la campanya el foc amic de la lideresa qüestionant el seu pedigrí liberal i, de passada, denigrant-la com a dona “vinguda de noves generacions d'AP. “M'ha sorprès; jo esperava que Esperanza obtingués un resultat millor”, va ser la revenja servida en fred de Cifuentes.
A diferència d'Aguirre, que s'encamina al banc de l'oposició a l'ajuntament, Cifuentes sí que aspira a ser presidenta de la Comunitat de Madrid amb el vot de Ciutadans, que només posa un límit: no entrarà en el govern. La suma del PP i C's asseguraria la majoria absoluta a Madrid, mentre que la suma del socialista Ángel Gabilondo i Podem es quedaria a un escó de la majoria. En el cas de Gabilondo, ministre d'Educació amb Zapatero i que ha revolucionat l'estil de les campanyes amb un perfil de professor de metafísica que no cau en l'atac polític, el votant l'ha premiat a Madrid amb 416.078 vots, gairebé el doble dels 249.125 rebuts pel també socialista Antonio Miguel Carmona en l'assalt a l'alcaldia madrilenya.