Política

El pacte valencià s'enfanga

L'esquerra allarga el suspens de les negociacions davant la inquietud de la societat civil

Els progressistes els demanen un acord llargament desitjat

Semblava cosa feta, però la gestió d'un govern d'esquerres al País Valencià es comença a complicar. O almenys és la sensació que traspua cada vegada que els protagonistes de la cruïlla històrica en què es troba la política valenciana compareixen davant dels mitjans de comunicació o que es coneixen els seus moviments. De la il·lusió pel possible canvi a la Generalitat després de vint anys de governs del PP, s'ha passat a la incertesa més absoluta entre els analistes polítics i a la perplexitat d'una ciutadania que assisteix a la guerra ja oberta i declarada entre el PSPV-PSOE i Compromís per ocupar la presidència de la Generalitat.

Els resultats electorals van situar els socialistes de Ximo Puig com a segona força més votada, amb 23 escons –darrere dels 31 del PP–, seguida pels 19 de la coalició liderada per Mónica Oltra, i Podem i Ciutadans (C's), amb 13 diputats cadascú. Els populars d'Alberto Fabra es van descartar des del primer moment, ja que el possible pacte entre el PP i C's de què es va parlar abans dels comicis matemàticament no és possible (la majoria absoluta se situa en 50 diputats). Davant d'aquesta aritmètica, Puig es va sentir legitimat per iniciar converses amb Compromís i Podem i formar un consell que encapçalaria ell mateix. Però ha topat amb les aspiracions d'Oltra, que argumenta l'incontestable ascens en el nombre de vots i diputats –l'ha triplicat, mentre que el PSPV n'ha perdut deu– en la cursa per la presidència. Tots dos han demanat “calma” i han insistit que el què està per damunt del com i del qui. Però les seues estratègies assenyalen tot el contrari.

La reunió, a instàncies del líder valencià de Podem, Antonio Montiel, sols va servir per acordar cinc punts programàtics comuns i per aconseguir la primera foto de Puig i Oltra junts una setmana després de les eleccions, tot i la insistència dels socialistes perquè la trobada s'haguera produït abans i sols a dues bandes. Fonts de l'entorn d'Oltra neguen cap distanciament amb Puig i al·leguen motius d'agenda. El cert, però, és que la diputada sí que ha tingut temps per reunir-se amb la candidata de C's, Carolina Punset, i amb el líder de Podem. Pablo Iglesias explora una possible coalició amb Compromís de cara a les eleccions estatals a canvi del suport de la seua formació perquè Oltra siga presidenta de la Generalitat. “M'agradaria que Oltra fora la presidenta i treballarem en aquesta direcció”, va transmetre al secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, en la reunió que van mantenir fa unes dies.

Oltra, que també ha posat distància amb el soci majoritari de Compromís, el Bloc –no es va fer acompanyar a la primera trobada trilateral per cap membre del partit d'Enric Morera–, ja suma els vots de Podem com si li foren propis per a la investidura. “Els nostres 32 escons són més que els 23 dels socialistes”, ha deixat anar en diverses ocasions.

Ciutadans i el PP juguen

El joc d'Oltra ha obligat Puig a fer un moviment que a priori no es considerava en una partida que es preveia més tranquil·la. El líder socialista ha dit que explorarà –i té el vistiplau de Sánchez– el possible suport de C's. Punset ha dit que comparteix algunes propostes d'Oltra, però també ha advertit que no facilitarà un govern de “catalanistes i radicals”. En aquest envit, els socialistes també necessitarien l'abstenció en la votació de Puig com a president. Una possibilitat no tan remota, ateses les declaracions i els oferiments fets per la coordinadora del PP, Isabel Bonig, i l'alcaldessa Rita Barberá per “garantir l'estabilitat del govern” i “allunyar-lo dels radicals catalanistes”.

A més, l'embarrancament del pacte autonòmic també n'ha arribat a condicionar d'altres d'especial importància com ara el de l'alcaldia de València, on finalment Joan Ribó serà alcalde amb el suport dels socialistes.

LES FRASES

No es tracta de canviar cromos i ací algú vol canviar el cromo del Coyote pel de Messi
Mónica Oltra
Candidata de compromís
Pablo Iglesias no posarà el pròxim president de la Generalitat Valenciana
Ximo Puig
candidat del pspv-psoe
[El País Valencià] no es pot permetre que Puig siga el ximple útil perquè governen catalanistes radicals
Isabel Bonig
coordinadora general del PPCV
M'agradaria que Mónica Oltra fóra la presidenta de la Generalitat i treballarem en aquesta direcció
Pablo iglesias
Líder de podem

La societat civil reclama “seny”

Les estratègies electorals dels partits cridats a formar un govern d'esquerres han acabat per emprenyar les entitats i col·lectius que durant vint anys han viscut el rebuig i el vet del PP i que confien a recuperar la normalitat democràtica. Així, una vintena d'aquests col·lectius es van reunir ahir per fer públic el manifest Un nou govern per a un nou temps. Volem governs d'esquerres i valencians. El document recorda que, per fer possible el canvi, moltíssimes personeshan treballat “de manera generosa i responsable, i amb un esforç comú i constructiu”. En aquest sentit, insta el PSPV-PSOE, Compromís –especialment– i Podem a treballar “per fer un nou govern valencià d'esquerres plural, inclusiu i amb capacitat de convertir la diversitat en una riquesa; un govern en què el pacte, el diàleg i el consens esdevinguen valors fonamentals de la pràctica política”.

Els signants també mostren la seua disconformitat per les ingerències des de Madrid. “L'autogovern –adverteixen– no només s'ha de reivindicar, sinó que sobretot s'ha de practicar.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.