L'hora de la veritat per a Unió
4.095 militants estan cridats a participar avui en una consulta sense precedents que marcarà el full de ruta del partit
La formació instal·la 24 meses arreu del territori i mobilitza 200 persones en l'organització
Jornada històrica avui a Unió per decidir el seu paper el 27-S i si hi arribarà sola o de bracet amb CDC. El partit ha posat a disposició dels 4.095 afiliats 24 meses electorals distribuïdes per 21 punts de votació arreu del territori perquè, des de les deu del matí i fins a les vuit del vespre, hi puguin dir la seva en un debat que ha fet saltar totes les alarmes en el si del partit i també en la federació de CiU, ja que del resultat pot dependre el futur de la coalició nacionalista.
En aquest context, és clar que els ànims de la militància i dels dirigents arriben a la cita agitats a causa de les desavinences internes que ha provocat la pregunta elaborada per la direcció. Una redacció complexa que el sector sobiranista ha qualificat d'enrevessada i d'ineficaç perquè no resol l'ambigüitat en què consideren que està instal·lada Unió des que va sorgir el procés sobiranista a Catalunya i CDC va optar per la construcció d'un estat propi.
Dirimir, un cop aquesta nit es conegui el resultat, quin camí tria Unió serà una tasca complicada. La jornada de votació arriba precedida d'una campanya polèmica que ha enfrontat dirigents històrics com la presidenta del Parlament, Núria de Gispert, i l'expresident Joan Rigol amb el nucli de la direcció, encapçalat per Josep Antoni Duran i Lleida, que, juntament amb Ramon Espadaler, Josep Maria Pelegrí i Joana Ortega, defensen un sí a la pregunta. A parer seu, aquest resultat permetrà al partit continuar apostant pel procés. Tanmateix, i d'acord amb els condicionants que s'han introduït en la pregunta, un sí obligarà la direcció a negociar canvis en el programa electoral que a hores d'ara defensa CDC de cara al 27-S si el que es vol és continuar apostant per la federació de CiU. En cas contrari, l'escenari més procliu seria la ruptura. En l'horitzó també hi ha el full de ruta pactat entre CDC i ERC si el que volen els socialcristians és presentar-se al 27-S amb un front polític ampli que comparteixi l'eix nacional del programa. Unes modificacions que ERC i CDC no sembla que vulguin incorporar atesa la demanda de claredat i l'aposta, sense cotilles, per la independència de Catalunya.
Gispert i Rigol, en canvi, juntament amb els membres del sector sobiranista que lidera Antoni Castellà, s'han erigit en clars defensors del no. Darrere la negació, hi ha el ple suport a l'actual full de ruta de CDC i ERC, que, a diferència del que reclama Unió, no supedita el procés cap a la independència al permís de l'Estat espanyol.
Les discrepàncies a l'entorn del futur d'Unió van obligar la direcció del partit a anunciar una retirada en cas que el resultat de la votació sigui un no. Aquest factor ha animat encara més una jornada de votació que marcarà, segons els dos sectors del partit, un punt d'inflexió. Després del 14-J, “res ja no tornarà a ser com abans”, ha arribat a dir la presidenta del Parlament i dirigent històrica del partit, Núria de Gispert.
Conscients de la importància d'aquesta jornada, els que també estaran pendents del resultat, i sobretot de la interpretació que en faci la direcció d'Unió, seran els dirigents de CDC, que fins ara han mantingut un escrupolós silenci en senyal de respecte pel procés intern d'Unió. Només el president Mas s'hi va referir per assimilar el contingut de la pregunta a la Declaració de Sobirania aprovada pel Parlament.
Les incerteses es podrien començar a esclarir a partir de dos quarts de deu d'aquest vespre, quan s'anunciïn els resultats.