Mataró es governarà amb grans àrees compartides
Cada àmbit el presidirà un tinent d'alcalde del PSC o de CiU de qui dependran regidories dels dos colors
El pacte incideix en la recuperació econòmica, les polítiques socials i la transparència
A banda de l'encaixada de mans que es pot esperar d'un acord de govern, també hi va haver una abraçada després de signar l'acord entre el PSC i CiU de Mataró. L'ara ja alcalde, el socialista David Bote, i el cap del grup municipal de CiU, Quim Fernández, van evidenciar durant la presentació del full de ruta dels propers quatre anys que, més ella d'una educada cordial, hi ha una confiança sincera. Com a mínim, entre els dos màxims representants de les dues forces principals del consistori. El pacte, batejat Pel progrés a Mataró, planteja cinc grans àrees de treball, a banda de l'alcaldia, que seran presidides per un tinent d'alcalde i de qui dependran un seguit de regidories amb membres dels dos partits. En concret, el PSC tindrà tres tinences d'alcaldia i CiU tres més.
Objectius comuns
L'objectiu, segons va explicar David Bote, és demostrar que el nou govern va més enllà del concepte de repartiment. “Hem buscat el millor de les dues candidatures per a les àrees que millor es pot gestionar des d'un equip cohesionat i que doni resposta a la reactivació econòmica i a l'ajuda a les persones”, va comentar l'alcalde. Per la seva banda, Quim Fernández va puntualitzar que els resultats electorals “deixen ben clar que no hi ha cap força que pugui governar sola”: “Ens hem sumat al PSC perquè els nostres programes per a Mataró no estan gens allunyats.”
Les cinc grans àrees que es plantegen són, a banda de l'alcaldia, Serveis a les Persones, Serveis Centrals, Ocupació i Promoció de la Ciutat, Serveis Territorials i Sostenibilitat, Gestió de l'Espai Públic i Acció Social. En aquest sentit, des de l'àmbit que presidirà el cap de govern, també es controlarà la coordinació general, el gabinet d'alcaldia, el protocol i la comunicació i la junta de portaveus. La primera tinença d'alcaldia i la presidència de l'àrea de Serveis a les Persones se cedeix a Fernández que, alhora, serà el responsable d'un àmbit que li és ben conegut, el de Cultura i Participació Ciutadana, que ha gestionat els darrers quatre anys. De la mateixa àrea, dependran Educació, a càrrec de Miquel Àngel Vadell (PSC) i Esports, per a Josep Maria Font (CiU).
La portaveu del grup socialista, Núria Moreno, presidirà l'àmbit de Gestió de l'Espai Públic i serà regidora de Via Pública i Manteniment. Núria Calpe controlarà l'àrea de Serveis Territorials i Sostenibilitat i tindrà la regidoria d'Urbanisme i Medi Ambient. Acció Social anirà a càrrec de Joan Pinzo (PSC), que també gestionarà la regidoria de Sanitat, Salut, Consum i Gent Gran. D'aquesta àrea dependran, d'una banda, Benestar Social, Convivència i Habitatge, per a Isabel Martínez (CiU), i, d'una altra, Joventut i Dona, per a Marisa Merchán (PSC).
Finalment, l'àrea de Serveis Centrals, Ocupació i Promoció Econòmica la presidirà Juan Carlos Jerez (PSC), que assumeix alhora la regidoria d'Hisenda i Administració. D'ell dependrà el departament de Promoció Econòmica i Innovació, que gestionarà Miquel Rey (CiU), i Treball, que també agafarà Miquel Àngel Vadell, el regidor d'Educació. David Bote va voler aclarir que, en aquells temes supramunicipals, les dues forces han acordat llibertat de vot. “CiU seguirà sent CiU i el PSC seguirà sent el PSC, però hem trobat espais de trobada i posem Mataró al centre de les nostres polítiques”, va constatar.
El Corte Inglés i 131 actuacions
L'arribada d'El Corte Inglés a Mataró encapçala la llista de prioritats que el nou govern del PSC i CiU té sobre la taula. Tant David Bote com Quim Fernández van confirmar que faran “tot el possible” per superar els darrers esculls judicials perquè la locomotora comercial “tingui l'estabilitat necessària” per arribar a Mataró. L'extens document del pacte, a més, inclou ben especificades fins a 131 actuacions que recollien els programes electorals de les dues forces i que es distribueixen en els àmbits de la igualtat d'oportunitats, la recuperació de l'economia i la promoció de la ciutat, l'educació i la cultura, la convivència i gestió de l'espai públic i l'assoliment d'un govern “obert, honest i eficient”. La llista és molt llarga i recull, entre d'altres: fer de Mataró una ciutat lliure
de desnonaments, atraure noves inversions econòmiques, l'organització d'activitats de gran nivell per projectar internacionalment la ciutat, el reforç de la policia de barri i el foment de consultes populars “de competència municipal”.