Política

La Taula del Tercer Sector reclama al Govern “més inversió”

Guiteras valora “positivament” que l'Executiu hagi complert “el 50%” de les mesures que van demanar-li en la darrera reunió

Munté es compromet a “fer els deures i intensificar les accions” però recorda que Catalunya no disposa de tots els recursos “que genera”

La presidenta de la Taula del Tercer Sector Social, Àngels Guiteras, ha sortit amb una sensació agredolça de les entitats amb el president de la Generalitat, Artur Mas, la vicepresidenta, Neus Munté, i el conseller d'Empresa i Ocupació, Felip Puig. En aquest sentit, ha valorat “positivament” que el Govern hagi complert “el 50%” de les mesures que van demanar-li en la darrera reunió, però ha lamentat el poc compromís pressupostari de l'executiu. “En el que té a veure amb el pressupost, estem menys satisfets”, ha dit. Munté, per la seva part, s'ha compromès a “fer els deures i intensificar les accions” en sortir de la reunió, però ha recordat que Catalunya no disposa de tots els recursos “que genera”.

Després de la reunió que els representants de les 33 entitats i federacions del tercer sector amb mantingut amb el Govern, tant la vicepresidenta de l'executiu i titular de la cartera de Benestar com Àngels Guiteras han comparegut per donar compte de les seves impressions sobre la trobada.

La presidenta de la Taula del Tercer Sector, que deixarà el càrrec aquest estiu, ha assegurat que en fer el balanç pel compliment dels compromisos adquirits entre les entitats i el Govern en les anteriors reunions, el resultat ha estat desigual. En aquest sentit, Guiteras s'ha queixat de la manca de compromís del Govern en aquelles “mesures que més tenen a veure amb aspectes econòmics, pressupostaris i amb la contractació”. “En això tenim menys satisfacció”, ha lamentat.

I és que per a Guiteras, Catalunya necessita “més inversió social i més redistribució de renda”. “És insuficient el que s'està fent”, ha dit, tot remarcant la “insatisfacció” en aquests aspectes que requereixen dotació econòmica del Govern i avançant que “és molt important la contundència en exigir aquest canvi de política”.

El que sí ha valorat “molt positivament” és el manteniment “d'espais d'interlocució” entre el sector i el Govern, com la reunió anual o les de seguiment que s'han fet amb la consellera i el departament.

Pel que fa al global del “pla de suport al tercer sector” que van acordar entre les entitats i el Govern, Guiteras creu que “estem en un 50-50%”. “La meitat sí s'han assolit i l'altre 50% està pendent”, ha dit, tot remarcant que les que s'han complert tenen a veure, majoritàriament, “amb la visibilitat del tercer sector i la representativitat en allò social i institucional”.

La presidenta de la Taula també ha parlat del Pla contra la Pobresa aprovat pel Govern. “Incorpora algunes de les mesures contra la pobresa que té aprovades el Parlament però és insuficient i pensem que s'ha de passar del pla del govern al pacte de lluita contra la pobresa”, ha sentenciat, reclamant així una estratègia que inclogui totes les formacions polítiques de la cambra per tal d'assolir “el màxim consens possible i que ens permeti consolidar les polítiques socials”.

Pel que fa al nomenament de Neus Munté com a vicepresidenta i al gir social que ha assegurat el president de la Generalitat, Artur Mas, que vol donar al Govern, Guiteras ha assegurat que ho veu com “un gest” però que creu “difícil veure canvis” en la política de l'executiu en els pocs mesos que queden fins al final de la legislatura.

Precisament Munté ha estat qui ha parlat davant els mitjans en nom del Govern després de la reunió amb la Taula del Tercer Sector. “El Govern pren nota dels deures i de les demandes d'intensificar accions”, ha dir la vicepresidenta i portaveu de l'executiu.

I és que Munté és conscient que les queixes per la insuficiència pressupostària poden estar justificades. En aquest sentit, ha considerat que “és evident que els recursos que com a país podem destinar a la lluita contra la pobresa són insuficients, malgrat que generem els recursos necessaris perquè no fos així, i per tant és una valoració que podríem compartir”.

Amb tot, ha remarcat que la Taula del Tercer Sector ha posat en valor i vist molt positiu l'increment de recursos en aspectes com “les beques menjador” o els plans d'infància i adolescència.

Pel que fa a la petició d'un “pacte contra la pobresa” que superi el pla aprovat pel Govern i inclogui tots els partits polítics, Neus Munté ha recordat que l'executiu “va assumir la seva responsabilitat fent un pla participat per les entitats” i que “tothom hauria d'assumir la seva”. Tot i aquest retret vetlat a la resta de formacions, la vicepresidenta s'ha compromès a “reprendre les converses amb els grups parlamentaris per intentar assolir aquests pacte que se'ns demana”

Per últim, Munté ha assegurat que té la intenció que abans que acabi la legislatura el Govern pugui “presentar un document” que sigui la base de la futura llei catalana d'autonomia personal, que inclourà “tots els escenaris pressupostaris resolts” i que servirà per “començar el debat amb el sector”.

Pel que fa a la reclamada reforma de la Renda Mínima Garantida, la vicepresidenta ha assegurat que el departament d'Empresa i el conseller Felip Puig diuen que “està subsumida a la ILP, que té el seu debat i votació abans del final de període de sessions del Parlament”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia