Política

El govern posa en marxa els nous portals de la transparència

Sis mesos després que el Parlament aprovés la llei de transparència, accés a la informació pública i bon govern, la Generalitat va posar en marxa ahir, dia en què entrava en vigor, els nous portals que donen accés a tot tipus d'informació sobre el sector públic i, fins i tot, les entitats i empreses privades que hi tenen relació. Es tracta de www.transparenciacatalunya.cat i www.transparenciagencat.ca i www.participagencat.cat , que amplien un primer embrió creat el 2013. En els webs, que també inclouen informació del partits, universitats, sindicats i patronals, associacions, fundacions i altres grups d'interès, s'hi podran consultar totes les retribucions als convenis i contractes públics (execució inclosa), i també el detall de les subvencions que es donen i, fins i tot, el perfil professional dels treballadors públics. A més, es podran fer demandes específiques d'informació, i es crearan fòrums de participació i debat sobre tot tipus de qüestions. La llei, que dóna sis mesos més a l'administració local perquè creï portals similars, també introdueix el silenci administratiu positiu, si en un mes no es respon a una petició explícita.

“La cultura de la transparència ha vingut per quedar-se”, va dir ahir en la presentació la comissionada Núria Bassols, responsable del desplegament, que tot i que la majoria d'informació ja està bolcada destaca que el portal “és viu” i hi haurà feina “permanent” a renovar-lo per arribar als més de 500 ens públics i 40.000 associacions del país. La consellera de Governació, Meritxell Borràs, va destacar que la llei està “entre les deu més potents del món”, i farà front al “creixent descrèdit” i a la desconfiança.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia