El govern de Pineda arrenca sense càrrecs de confiança
El PSC defensa un estalvi del 8% en el cost polític total malgrat que creix el nombre de dedicacions exclusives
L'oposició es mostra crítica amb els sous i la diferència de salaris per la mateixa feina
El nou govern de Pineda de Mar, format pel PSC i CiU, no tindrà cap càrrec de confiança, malgrat que l'acabada d'aprovar llei de racionalització i sostenibilitat de l'administració local (LRSAL) li permetia tenir-ne fins a set. Així ho va confirmar ahir la coordinadora de l'àrea de Presidència, Sílvia Biosca (PSC), després que dijous es fes el ple extraordinari de repartiment del cartipàs, en què també es va informar de les retribucions dels càrrecs electes. Biosca va explicar que el consistori, amb la renúncia a l'únic càrrec de confiança que va tenir el mandat passat, s'estalvia uns 71.000 euros anuals, que, sumats a la reducció dels sous i altres ajustos, representen una rebaixa d'un 8% del cost polític total del consistori. “En el mandat 2011-2015 el cost polític global a Pineda va ser de 574.000 euros anuals i el d'aquest mandat serà de 525.000 euros anuals”, va indicar.
Tot i que creix el nombre de dedicacions exclusives, que fa quatre anys eren dues més el càrrec de confiança i que aquest mandat seran cinc, totes de càrrecs electes, s'han rebaixat els sous i s'han establert uns barems diferents per a cada regidor, “en funció de les seves responsabilitats”. Les diferències són significatives, ja que els marges es mouen entre els 44.000 euros anuals bruts de Biosca, amb dedicació exclusiva i tercera tinenta d'alcalde, i els 26.000 de Sandra Villarte (PSC) i Sònia Moraleda (PSC), també amb dedicació exclusiva i amb la sisena i setena tinències d'alcaldia. En el cas dels regidors amb dedicació parcial, hi ha extrems com els dels regidors Jordi Masnou (PSC) i Santi Macip (PSC), segon i quart tinents d'alcalde, que cobraran 38.000 euros anuals cadascun, i el del regidor de Comerç, Francesc Horta (CiU), que cobrarà 20.000 euros anuals. El cinquè tinent d'alcalde, Antoni Abad (PSC), cobrarà per assistències un total de 10.140 euros cada any.
La coordinadora de l'àrea de Presidència destaca que també s'ha augmentat la partida que cobreix les assistències a plens, juntes i comissions, “la major part de la qual es destina als grups de l'oposició”. Passa dels 43.700 euros del 2011 als 57.000 d'ara. L'augment més important és el que beneficia el regidor de govern que només cobra per assistència, ja que la presència en les juntes de govern passa de 55 euros a 250. “Els portaveus de cada grup cobraran anualment 7.140 euros i la resta de regidors de l'oposició, 4.140 euros”, va dir Biosca.
L'oposició ho rebat
El repartiment de retribucions econòmiques, però, no va agradar a l'oposició, que va criticar tant els sous com els barems establerts en l'equip de govern. “Gent amb el mateix horari cobra molt menys; sembla que hi hagi regidors de primera i regidors de segona”, va afirmar el portaveu d'ERC, Pere Aragonès, que també va criticar: “L'alcalde reparteix competències entre les diferents regidories i no sabem exactament quina feina farà.” Des de les files del PP, Diego Sánchez es va sorprendre que el regidor de Seguretat, “una àrea tan important”, no formés part de la junta de govern ni tingués una tinència d'alcaldia. Josep Lluís Fernàndez, de Pineda Sí Pot, va reclamar una rebaixa dels sous “per ètica i decència democràtica”, i el responsable d'ICV-EUiA, Marcos Ortega, va reclamar més dedicació i responsabilitat per a la regidoria de Benestar Social. Finalment, Javier Lacruz, de Ciutadans, va demanar un portal de transparència de l'Ajuntament.