Rajoy: “És una bona decisió la que s'ha adoptat, Grècia continua a l'euro”
El president espanyol recorda que el país hel·lè té “obligacions” que ha de complir “abans que s'aprovi el programa”
El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha celebrat l'acord “molt positiu” assolit finalment entre Grècia i la Unió Europea. “És una bona decisió la que s'ha adoptat, Grècia continua a l'euro”, ha declarat el president espanyol en una trobada amb periodistes a Brussel·les després del final de les negociacions en què els 19 estats membres de la zona euro han pactat les mesures que permetran obrir les converses per un programa de rescat per al país hel·lè “amb reformes serioses i suport financer”. No obstant, Rajoy ha recordat que Grècia té “una sèrie d'obligacions” que ha de complir “abans que s'aprovi el programa”.
“Tot el que se li ha plantejat i el que se li demana té un objectiu, que és el que de veritat resolt els problemes, que és el creixement econòmic i d'ocupació”, ha dit Rajoy, que ha remarcat que això només s'aconsegueix amb reformes estructurals.
Rajoy ha fet aquestes afirmacions després d'apuntar que a principis d'aquest any Grècia tenia una previsió de creixement del 3% i ara ha baixat fins a valors negatius i també que anteriorment es creava ocupació i, en canvi ara, s'estan destruint llocs de treball. És una situació actual que el president espanyol ha qualificat de dramàtica, alhora que també ha recordat que els bancs no obren i els ciutadans només poden retirar un màxim de 60 euros al dia.
Posteriorment, en roda de premsa aquest migdia a La Moncloa, Rajoy ha assegurat que l'acord és “una bona notícia” que “reforça la moneda comuna”, i ha destacat la “solidaritat” dels estats membres amb Grècia, que “li han deixat quantitats en molt bones condicions”. Segons el president espanyol, l'acord també posa de manifest el “valor de la confiança” i la importància del compliment dels compromisos, perquè “tots tenim drets però també obligacions”.
Finalment, segons el president espanyol, s'ha arribat a un acord “raonable” i “equilibrat” amb la creació d'un fons i la revisió de les decisions que es van adoptar per part del govern grec contra acords anteriors. “Al final s'ha arribat a una entesa on la clau és que tothom compleixi la seva part i els seus compromisos”, ha sentenciat.
L'Estat aportarà un 12% del fons
Rajoy ha explicat que un cop signat l'acord Grècia ha d'aprovar 4 lleis i els estats membres dotaran el fons a través d'un préstec del Mede. A l'Estat li correspon aportar un 12% d'aquest fons, en correspondència al pes del seu PIB a l'eurozona.