Política

La laïcitat municipal es fa lloc a Argentona

S'aprova que les autoritats no podran actuar com a representants de l'Ajuntament en actes de caràcter religiós

Argentona ha fet un pas per garantir la laïcitat de les autoritats municipals. I és que el consistori ha aprovat una moció presentada per ERC –a l'oposició– en què, entre altres aspectes, s'inclou un punt que insta a “deixar d'assistir a actes religiosos, misses, seguicis o processons, en qualitat d'autoritat municipal, representant del poble, o comparèixer en aquests actes com a corporació”. El text també recull com a premissa el fet de separar les actuacions pròpies de la gestió municipal de qualsevol manifestació de caràcter confessional.

“El que ja no toca és que els regidors vagin a actes litúrgics en representació del poble”, ha afirmat el portaveu d'ERC a l'Ajuntament d'Argentona, Pere Mora. “Això no vol dir, però, que tothom qui ho vulgui pugui assistir a aquests actes des del punt de vista individual”, ha puntualitzat el regidor, que hi ha afegit que “no es vol anar en contra de cap religió”, i ha englobat aquesta posició “dins la filosofia republicana”.

En aquest sentit, el també regidor republicà a l'Ajuntament d'Argentona i impulsor de la moció, Carles Martínez, ha destacat el caràcter “no bel·ligerant” de la iniciativa, i insta a “superar la vinculació històrica entre poder polític i religió”. Amb tot, però, la moció especifica la creació d'una comissió que haurà d'elaborar uns criteris, abans de finals d'any, per adaptar els actes que puguin tenir valor patrimonial, com ara la renovació del vot de poble que es fa durant l'ofici de la festa major, amb la concepció de laïcitat.

Per la seva banda, l'alcalde d'Argentona, Eudald Calvo (CUP), ha manifestat que el govern comparteix la filosofia de separar la institució municipal de qualsevol religió, però ha assegurat que els actes litúrgics de la festa major de Sant Domingo d'enguany “encara mantindran el format tradicional, i serà en la comissió on es decidirà com s'encaren aquest tipus d'actes amb vista als propers anys”. Calvo ha assegurat la seva presència com a cap de govern municipal tant en l'ofici com en el vot de poble i la benedicció de les aigües d'enguany. Tot i això, Calvo sí que ha defensat la necessitat de “repensar la fórmula del vot de poble” de cara a les edicions següents. En aquest sentit, l'alcalde d'Argentona s'ha mostrat partidari de “diferenciar clarament el que són actes estrictament religiosos dels que poden tenir un valor patrimonial i tradicional per al poble”.

A banda d'ERC i del govern (la CUP, el PSC, ICV-EUiA), la moció ha tingut el suport de dos regidors de TxA. El regidor del PP i dos edils de TxA hi han votat en contra, mentre que dos regidors de TxA s'han abstingut.

LA FRASE

El que ja no toca és que els regidors vagin a actes litúrgics en representació del poble
Pere Mora
portaveu d'erc a l'ajuntament d'argentona


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Corea del sud

Interroguen la primera dama sud-coreana per rebre regals cars

Barcelona
Estats Units

Biden es retira de la cursa electoral i proposa Harris com a candidata demòcrata

Barcelona
Rússia

Caces russos intercepten dos bombarders dels EUA sobre el mar de Barents

Barcelona
Itàlia

Militants d’extrema dreta agredeixen a Torí un periodista de ‘La Stampa’

Barcelona
Bangladesh

El Suprem bengalí anul·la les quotes de feina pública que han encès el país

Barcelona
Pròxim Orient

Els houthis responen al bombardeig d’Hodeida atacant Eilat

Barcelona
Pròxim Orient

Israel bombardeja el port iemenita d’Hodeida

Barcelona
Estats Units

L’equip de Biden ignora la pressió i assegura que continua en campanya

Barcelona
política

L’ANC potencia les estructures de país i “l’agenda per la independència”

barcelona