Política

Mínim de participació del 35% en la consulta del Lluçanès

El 26 de juliol el territori farà un procés participatiu per demanar als veïns si volen ser una comarca

Per crear la comarca es necessitarà que dues terceres parts dels municipis diguin sí

Més de 6.000 veïns del Lluçanès estan cridats a participar diumenge de la setmana que ve, el dia 26 de juliol, en el procés sobre la creació de la nova comarca, que seria la 43a de Catalunya. Ahir la nova consellera de Governació, Meritxell Borràs, es va reunir amb els tretze alcaldes del Lluçanès per establir les bases d'aquesta consulta.

Perquè l'acte tingués validesa hauria de votar un mínim del 35% del cens i perquè la comarca tirés endavant s'hauria d'aconseguir el vot favorable de dues terceres parts dels municipis, que representin almenys la meitat de la població. Aquests són alguns dels criteris que es van acordar. En aquest sentit, Borràs va explicar: “Els municipis fronterers que decideixin no formar part de la comarca podran manifestar la voluntat de seguir a la comarca on són. Però, si aquest municipi queda al nucli de la comarca, serà un tema que caldrà estudiar per veure quina resposta s'hi dóna.”

La nova consellera, que substitueix Joana Ortega, va fer una crida a la participació. També va anunciar que s'ha arribat a l'acord que Prats de Lluçanès sigui la capital de la possible nova comarca, la creació de la qual, en cas que diumenge guanyi el sí, s'hauria d'ajornar fins al pròxim mandat. Per tant, el nou territori ja quedaria dibuixat en els mapes, però no podria disposar d'un consell comarcal fins al 2019 perquè així ho dicta la llei. “Hi hauria d'haver una llei en la qual constés la creació de la comarca. Això no podrà ser en aquest mandat perquè el Parlament es dissoldrà el 3 d'agost per poder convocar les eleccions pel 27-S, però és un compromís que com a govern hi és, i per tant s'impulsarà la llei si és que la comarca ho decideix. Aquesta llei del Lluçanès hauria de ser de les primeres lleis que aprovés el nou Parlament”, va assegurar la consellera.

El Departament de Governació també va escoltar la reivindicació dels alcaldes del Lluçanès d'establir un model de consell comarcal diferent de l'actual. Entre altres coses, es va demanar que els serveis que ofereixi siguin itinerants pels diferents municipis que en formin part.

El Lluçanès està format pels municipis de Sant Bartomeu del Grau, Alpens, Lluçà, Olost, Perafita, Prats de Lluçanès, Sant Agustí de Lluçanès, Sant Boi de Lluçanès, Sant Martí d'Albars, Sora, Sant Feliu Sasserra, Oristà i Santa Maria de Merlès, que actualment pertanyen a les comarques d'Osona, el Berguedà i el Bages.

Osona seria la comarca que quedaria més afectada, ja que perdria onze municipis. Per tant, passaria dels 50 municipis que té ara a 39. La mateixa comarca ja en va perdre un, Collsuspina, amb la formació de la comarca del Moianès.

LA XIFRA

6.000
veïns
són els que estan cridats a les urnes el 26 de juliol, quan se celebrarà el procés participatiu.

LA FRASE

La llei del Lluçanès hauria de ser de les primeres lleis que aprovés el nou Parlament
Meritxell Borràs
Consellera de Governació


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.