Política

MONTSERRAT CARRERAS GARCIA

ALCALDESSA DE CUNIT (CDC)

“L'objectiu és abaixar els impostos”

“Hi ha ciutadans de Cunit que paguen 3.000 euros d'IBI i això no pot ser”

“Necessitem invertir en turisme per tenir més i millors allotjaments i revitalitzar el passeig marítim”

Alcaldessa i diputada.
Montserrat Carreras Garcia té 46 anys i en fa 18 que es dedica a la política municipal. L'any 1997 va entrar de regidora per CiU i no va ser fins l'any 2003 que va encapçalar la llista convergent. Després de 14 anys a l'oposició, l'any 2011 va aconseguir guanyar les eleccions i es va proclamar alcaldessa de Cunit gràcies al pacte que va subscriure amb ERC i ICV. Es confessa satisfeta del pacte, que diu que ha estat molt profitós per a Cunit, i ara hi ha incorporat Guanyem per assegurar-se una estabilitat que creu garantida els pròxims quatre anys. A més d'ocupar l'alcaldia de la tercera ciutat més gran del Baix Penedès, Montserrat Carreras és també diputada provincial de la Diputació de Tarragona.
Ens fa falta que la gent de fora que ha vingut a viure a Cunit se senti de Cunit, i nosaltres els ho hem de posar fàcil
Hem de saber aprofitar el potencial que té el Penedès per reivindicar-nos davant de Tarragona i Barcelona

Montserrat Carreras (CDC) és l'alcaldessa de Cunit des del 2011, gràcies al pacte, ara renovat, amb ERC i ICV. Defensora convençuda de la marca Penedès i diputada a la Diputació de Tarragona, Montserrat Carreras es marca l'objectiu de reduir la pressió fiscal.

Els resultats electorals han deixat un escenari complex, no?
Els ciutadans han escollit que hi hagi més diversitat i han permès entrar a l'Ajuntament forces polítiques noves com són Ciutadans o Guanyem. Ens toca governar un ajuntament més plural i a l'hora de formar govern hem incorporat Guanyem, que amb els seus dos regidors ens ha permès formar la majoria estable.
I és un pacte de llarg recorregut?
De mandat, segur. És sòlid perquè venim d'un pacte amb ERC i ICV en els darrers quatre anys que crec que ha funcionat molt bé, i amb els dos regidors de Guanyem des del primer moment hi ha hagut molta sintonia i, al final, ideològicament, no estem tan lluny. Era el pacte més natural.
Es van plantejar oferir a Ciutadans entrar al govern?
Jo mai he tancat cap pacte a ningú, tret del PSC i el PP. Durant la campanya ja vaig dir que jo no formaria mai govern amb el PSC i el PP mentre es mantinguessin les persones que hi ha al capdavant perquè ells són els responsables d'haver portat l'Ajuntament a la ruïna total. No podíem pactar amb una manera de gestionar que a nosaltres ens ha tocat corregir en aquests últims quatre anys. Però sí que és cert que amb Ciutadans un pacte era més complicat perquè estem més allunyats ideològicament. Ciutadans ha entrat amb força a l'Ajuntament i amb l'objectiu de guanyar les eleccions d'aquí a quatre anys. T'ho diuen així de clar. I ara no es volen embrutar, prefereixen quedar-se a l'oposició i guanyar les properes eleccions.
Ciutadans a costa de qui ha crescut?
Principalment del PP, però també ha restat vots als socialistes i a Convergència. Aquí a Cunit el tema de la independència molesta i neguiteja molta gent i Ciutadans ha capitalitzat aquest vot.
Però en canvi Cunit té un govern majoritàriament sobiranista.
Sí, però sempre hem donat prioritat als temes de la ciutat i sobre debat nacional tothom ha tingut llibertat de vot i s'han respectat les posicions.
La irrupció d'aquestes forces polítiques noves a què l'atribueix?
La gent ja no creu en els partits clàssics, estem cremats. La gent necessita partits nous. En el cas del Baix Penedès aquest fenomen potser ha estat més amplificat perquè en molt poc temps hem crescut molt i falta arrelament. Som encara una comarca dormitori i la gent que només ve a dormir no té prou vincles emocionals amb el territori i a l'hora de votar anteposa la sigla d'un partit als candidats, perquè no els coneix.
Existeix remei per curar-ho?
Fomentar el sentiment de poble, de pertinença a una comunitat. Hem de fer que la gent se senti orgullosa del lloc on viu, però això requereix temps. Però és l'únic camí.
Quin és el projecte prioritari del nou govern de Cunit?
Continuar amb el rigor en la gestió econòmica per reduir el nivell d'endeutament, que és un dels principals problemes que té l'Ajuntament. En aquests últims quatre anys hem aconseguit reconduir la situació, som pobres però podem pagar dignament i ja no generem més deute. Necessitem continuar baixant l'endeutament perquè és l'únic camí de rebaixar la pressió fiscal. Quan vam entrar ara fa quatre anys estàvem al 220% d'endeutament i ara estem al 150%. Fins que no baixem del 110% el govern no ens permetrà fer res que no sigui pagar endeutament. Ara, tot el superàvit que generem serveix per pagar l'endeutament i quan arribem a aquest 110% aleshores aquest superàvit el podrem destinar a inversions.
Rebaixar la pressió fiscal als ciutadans, per tant, és un dels objectius?
Ha de ser el principal objectiu d'aquest mandat. Som el municipi amb l'IBI més alt de tot el Penedès, fins i tot més que Sitges. Els ciutadans de Cunit estan fent un esforç enorme i això ho hem de compensar. Hi ha veïns que paguen 3.000 euros d'IBI i, en canvi, els serveis que els prestem des de l'Ajuntament segur que no equivalen a aquest import. L'objectiu és acabar aquest mandat abaixant els impostos.
Sense diners no es poden fer coses...
Efectivament, però paradoxalment ara s'organitzen més festes i activitats populars que mai. I això és gràcies a la implicació de la gent i de les entitats, que s'han abocat a fer coses de manera altruista. Per això estic tan orgullosa de la gent de Cunit. Ens han donat una lliçó.
Si hi ha aquesta resposta popular és que hi ha cohesió social?
Sí, és clar. A Cunit hi ha una bona cohesió social, però el que ens falta és que aquesta gent que ha vingut a viure-hi se senti integrada al poble i nosaltres els ho hem de posar fàcil. Els hem de donar l'oportunitat de sentir-se de Cunit.
En què més centrarà la seva acció de govern?
En la promoció econòmica. Hem d'atraure inversions a Cunit. Som l'únic poble de la costa que encara té terrenys a primera línia de mar per desenvolupar. I aquesta és una oportunitat per atreure inversió en equipaments turístics. Cunit necessita equipaments i serveis turístics de qualitat i no els tenim. Mai s'ha invertit en turisme perquè no semblava una cosa prioritària. Però aquest és el nostre futur. I aquests terrenys poden ser l'oportunitat per obrir una etapa més pròspera i un punt d'inflexió per dinamitzar l'activitat comercial i turística del passeig marítim. Tenim el paisatge, tenim el clima, tenim les platges... però ens falta més i millor oferta d'allotjament i serveis turístics. Ara estem treballant pel que fa a planejament per reconvertir zones reservades per a habitatge en zona d'equipaments hotelers.
He vist que a l'entrada del poble es promocionen com el Penedès Marítim. Té futur aquesta marca?
I tant, nosaltres hi creiem molt. Personalment a àmbit de Tarragona he tingut problemes perquè jo he dit molt clar que defenso la vegueria del Penedès i que aquesta marca l'hem de potenciar. Estic convençuda que al Penedès tenim un potencial que no sabem aprofitar i ens hem d'espavilar perquè estem al mig de dues grans capitals com són Barcelona i Tarragona que, si no anem amb compte, se'ns menjaran. Estem molt lluny del poder de Tarragona i de Barcelona i per això necessitem situar-nos i reivindicar-nos.
I per on es comença?
Doncs pels pobles i els ajuntaments. Si nosaltres som els primers que no ens ho creiem, estem condemnats a fracassar. Els ajuntaments hauríem de fer un esforç per entendre'ns respectant la nostra diversitat. Tenim la sort de viure en un entorn privilegiat, on conviu la platja amb les vinyes, la indústria amb l'agricultura i estem molt ben comunicats. Ho tenim tot per ser una potència a àmbit de país, però a vegades sembla que no ens ho acabem de creure. Amb l'entrada d'alcaldes i regidors nous i joves espero que aquesta mentalitat l'anirem canviant i aquest gran acord per situar el Penedès serà possible. .



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.