Política

Cercant un delator contra la família Pujol

La causa penal a Barcelona de suposat frau fiscal contra el matrimoni i tres fills s'endormisca a falta d'indicis incriminatoris sobre el cobrament de comissions

Andorra ha rebut tres requeriments perquè detalli comptes dels imputats

Les acusacions han buscat espietes

“No existeix cap provaque vinculi patrimoni dels Pujol amb la Generalitat”, insisteix la defensa

La causa penal per suposat frau fiscal de la família Pujol-Ferrusola llangueix al jutjat d'instrucció número 31 de Barcelona des que l'expresident de la Generalitat va anar a declarar com a imputat, seguit de la seva dona i tres dels seus set fills (Marta, Pere i Mireia), el gener passat.

Per què? Hi ha tres motius principals. Primer: la família Pujol, en el seu dret de defensa, no ha aportat la documentació que li requereix la magistrada Beatriz Balfagón per desmentir que la fortuna amagada a Andorra (843.000 euros l'any 1980 convertits en vuit milions, l'any 2000) no provenen de comissions d'empresaris. Segon: els bancs d'Andorra, que ja tenen tres requeriments de la jutgessa, fins ara han recelat de la investigació perquè al Principat no és delicte el frau fiscal i si no veuen clar que hi ha altres delictes, com blanqueig de capitals, no aportaran els comptes dels imputats. I, tercer: Hisenda té pendent d'informar la jutgessa si el matrimoni Pujol i els seus fills han regularitzat totalment la seva situació fiscal, en aflorar diners ocults a Andorra l'estiu passat.

Davant aquesta tensa espera, en els darrers mesos pels passadissos de la Ciutat de la Justícia ha corregut com la pólvora que la fiscalia té un o més advocats i empresaris disposats a declarar sobre aquestes suposades comissions del 3%, i sobre les pujades a Andorra per amagar diners. Per ara, només són rumors.

La resposta del penalista Cristobal Martell, que duu la defensa dels Pujol, és contundent: “No existeix ni existirà element de prova que vinculi patrimoni de la família Pujol amb el digne i honest exercici de la presidència de la Generalitat de Catalunya.” Afegeix que en aquesta causa penal només s'ha de dirimir la situació tributària de la família Pujol, de la qual assegura que “ amb la legalitat fiscal, els fets aflorats tenen irrellevància penal”. L'advocat conclou: “La resta és un espectacle i linxament, en el qual la defensa jurídica de la família Pujol no entra ni hi ha d'entrar.”

Sebastián de Juan, advocat barceloní contractat per Manos Limpias per dur l'acusació popular d'aquest cas, tampoc vol participar en circ mediàtic contra els Pujol. “Són fets difícils de provar, però sempre hem d'obtenir aquests indicis de forma garantista perquè després no siguin declarats nuls”, manifesta De Juan. Amb tot, afegeix que tornaran a reclamar a la jutgessa que citi a declarar Carod Rovira i empresaris perquè expliquin què saben de les comissions.

L'advocat de Manos Limpias precisa que el gran indici actual contra els Pujol és que no col·laboren en mostrar els seus moviments bancaris, tot i que ho emmarca en el “legítim dret de defensa”. També lamenta que “les institucions de l'Estat en el seu dia no van funcionar”, mentre ara s'exigeix a les acusacions que facin d'investigadors. Per De Juan, el cas de Barcelona s'hauria d'unificar amb el que duu l'Audiencia Nacional contra Jordi Pujol Ferrusola –gestor de l'herència familiar– per frau fiscal i pels seus negocis amb empresaris vinculats a l'administració. El fill petit, Oleguer, també és investigat a Madrid per unes inversions.

Oriol Pujol, exsecretari general de Convergència i exdiputat, és el sisè i darrer fill imputat, en aquest cas per tràfic d'influències i suborn en les ITV, que des del 2010 s'investiga a Barcelona.

L'activitat penal contra els Pujol només fa vacances fins al setembre.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia