Política
LAURA CAMPOS,
ALCALDESSA DE MONTCADA I REIXAC
“Vull que Montcada recuperi l'autoestima”
“Amb l'activitat diària es demostrarà que hi ha una altra manera de fer política”
“Si ERC demana que hi entrem, s'estudiarà al ple; però també hi haurà participació ciutadana”
“Hi ha molta feina a fer i pocs diners”
DES DEL BRESSOL
Laura Campos, nascuda a Montcada i Reixac l'any 1977, semblava predestinada a l'alcaldia. El seu pare, Josep Maria Campos, va ser el primer alcalde de la democràcia pel PSUC i es va mantenir al càrrec fins al 1999. Va estudiar a l'escola pública de Montcada. A casa hauria agradat que estudiés ciències polítiques, però ella va optar per llicenciar-se en traducció i interpretació, una de les carreres més exigents que hi ha. Regidora des de l'any 2008 per ICV, fins ara treballava a la divisió experimental de física del Sincrotó Alba.
En expropiació de terrenys hi ha hagut una gestió nefasta, però volem entrar
en detall
en detall
No tinc cap altra ambició que treballar pel meu poble perquè recuperi la seva dignitat
Pensem que una empresa com Lafarge no pot estar a cent metres d'un
nucli urbà
nucli urbà
La coalició de Laura Campos (ICV-EUiA-E) va obtenir en les últimes eleccions municipals els mateixos vots que Ciutadans: 2.120. La junta electoral va recórrer a l'atzar per desfer l'empat.
Si la moneda hagués caigut de l'altre cantó, ara seria alcaldessa?
El pacte de govern hauria estat més complicat. Una cosa és governar amb 10 i una altra amb una minoria exigua.
Eleccions amb sorpresa. Pugen ERC i C's. Baixen CiU, PP i PSC...
Van ser eleccions complicades, en efecte. Amb una campanya molt dura. El vot es va dispersar, es va atomitzar. La conclusió? Que la gent volia canvi. Volia obligar-nos a recuperar l'essència de la política en si, que és el pacte, l'acord. Penso que ja s'ha acabat l'època del corró, la de les majories absolutes. Els vots han construït una configuració que ens obliga al pacte.
Vostè és alcaldessa per un acord amb ERC i Círculo Montcada. Això limita el seu govern?
Després de les eleccions, la gent estava neguitosa. Comentava al carrer que posar-se d'acord seria difícil i complicat. Bé: Montcada ha estat un dels municipis on més ràpid es va tancar el cartipàs. Ens hi vam posar d'acord. És cert que entre les tres formacions hi ha trets diferencials, però anem en bloc en el gruix de polítiques socials, transparència, de com volem portar l'Ajuntament i què volem fer al poble. Aquí no hi ha discordances. Hi ha complicacions, però la política, insisteixo, és això: asseure's, parlar i pactar.
Per primer cop en la història del poble hi ha vuit grups a l'Ajuntament.
Això és enriquidor. Problemes? Només d'espai, perquè abans érem cinc grups, i cadascú tenia el seu despatx per treballar. Ara hem hagut de fer un espai polivalent perquè no hi ha prou espai a la casa.
L'anterior alcaldessa va quedar esquitxada per un cas de corrupció. Què farà per netejar la imatge de la població?
Amb l'activitat diària es demostrarà que hi ha un canvi de tarannà. Que hi ha una altra manera de fer política, i que nosaltres sabem fer-la. Cal actuar perquè la gent recuperi l'autoestima i la dignitat com a poble. Es relaciona la ciutat amb la corrupció, la cimentera, les infraestructures pendents... El veïnat ha de recuperar l'autoestima.
Vostè va anunciar auditories econòmiques i urbanístiques...
Ara estem acabant de redactar els plecs, perquè la seva confecció s'ha de posar a concurs. Hem d'acabar de definir els objectius i esperem que al setembre podrà començar el procés d'adjudicació.
S'esperen sorpreses?
Tots sabem com està la qüestió. En expropiacions de terrenys, per exemple, hi ha hagut una gestió nefasta, però volem entrar en detall. Les auditories ens donaran una visió molt més concreta d'on ha estat el problema i per poder exigir les responsabilitats.
La nit electoral, el PSC va dir que no abonaria debats identitaris...
Formem govern amb ERC i Círculo Montcada. En el pacte d'investidura hi havia algunes preocupacions que vam posar sobre la taula, sobretot en el que ens diferenciava i com ho podríem gestionar. Per ERC, per exemple, és molt important que Montcada entri a l'Associació de Municipis per la Independència. Això va ser el resultat d'una negociació i de cessions.
O sigui, que si ERC demana que Montcada ingressi a l'AMI...
S'estudiarà al ple; però, sobretot, hi haurà participació ciutadana.
La seva carrera política acaba a Montcada?
La meva prioritat és el poble. No tinc cap més ambició que treballar pel meu poble i intentar recuperar l'autoestima i la dignitat de Montcada.
Què passarà amb la cremadora de residus?
Acaba de sortir una sentència del TSJC que avala les competències municipals. L'autorització final és del govern, però hi ha una sèrie de temes d'interès municipal que ens haurien d'haver consultat abans d'autoritzar l'ús de la cimentera per cremar residus. El govern va passar per alt tota una sèrie de tràmits municipals.
Els treballadors estan preocupats...
Les tres formacions de govern portàvem al programa electoral que treballaríem pel tancament de la planta. Volem iniciar un procés: una taula de treball on estigui asseguda l'empresa, el govern i l'Ajuntament. Per començar a discutir sobre el futur de la planta. Pensem que una empresa com Lafarge, amb l'activitat que té, no pot estar a cent metres d'un nucli urbà.
I el traçat subterrani de les vies del tren, com va?
Liderarem la reivindicació de la plataforma pel traçat subterrani. Anem junts amb els veïns. Cal seguir exigint al ministeri i a la Generalitat que donin curs a l'acord. Per Montcada és una qüestió essencial. El traçat subterrani permetria cosir la trama urbana des de Can Sant Joan fins al centre.
Sembla que Montcada tindrà el nou centre d'acollida d'animals...
L'anterior govern municipal va signar un conveni amb l'àrea metropolitana i l'Ajuntament de Barcelona, i es va començar la primera fase, que consisteix a enderrocar unes cases il·legals a Collserola. Això no estarà enllestit fins a finals d'any. En principi no ho trobem malament, perquè l'Ajuntament es gasta molts diners a portar els animals abandonats a Terrassa.
Els veïns volen protecció per al pla de Reixac i el parc de la Llacuna...
Hi ha zones abandonades on s'hi llencen escombraries. Nosaltres podem recollir-les cada dia, però del que es tracta és de fer una acció educativa. El tràmit de protecció l'iniciarem des de la regidoria de Medi Ambient. Farem un manteniment del parc de la Llacuna, hi posarem papereres i punts de llum, repararem els bancs...
Què faran per les escoles públiques de Montcada?
Tot allò que estigui a la nostra mà. No hi tenim competències, però sí que podem actuar en beques de menjador i de llibres.
Què va dir el seu pare quan va sortir escollida?
No va poder dir res. Es va emocionar molt. Després, es va sentir content i orgullós... i també amoïnat, perquè Montcada és una ciutat difícil de gestionar. Molta feina a fer i pocs diners per fer-la.
Escriure un comentari
Identificar-me.
Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar.
Vull ser usuari verificat.
Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.