Jaume Domènech (Falset, 1953) viu la seva segona etapa com a alcalde de Falset. Domènech afronta un mandat afavorit per un govern de majoria (Independents per Falset) i amb un bon grapat de reptes, entre els quals destaca que el municipi millori sense alterar les actuals condicions que l'identifiquen. L'alcalde creu que Falset té bons recursos per aconseguir-ho, sobretot gràcies als avantatges del seu paisatge, a l'activitat vinícola i al seu emplaçament territorial. No amaga, però, que cal espavilar el sector industrial. A l'entrevista, Domènech fa un repàs d'aquests recursos i d'altres aspectes que afecten la vida dels falsetans, hores abans que comenci la festa major.
El dia de la seva investidura vostè va dir que el primer que volia fer era situar-se i saber com estava l'Ajuntament de Falset. Dos mesos després, com l'ha trobat?
Jo sóc del parer que el que ha de fer un ajuntament és partir d'allò fet per un altre. Quan un consistori acaba en ve un altre, i el que ha de fer el nou és continuar. Aquesta és la meva perspectiva: el que hem de fer és tenir una visió positiva i mirar de tirar endavant les coses. Crec que és un diàleg absurd i demagògic dir que “els temps passats foren pitjors”, no és això. Per tant, el que hem de fer nosaltres és anar construint d'acord amb el passat per tenir una projecció del que volem de cara al futur.
L'atur local és el tema cabdal en la seva llista d'urgències?
Sí, l'atur és un tema important. Falset està al 20% d'atur i, per tant, aquest és un dels temes que hem d'intentar solucionar. Hem de fer aquestes polítiques actives d'ocupació a través de la Generalitat i el SOC, conjuntament amb el Consell Comarcal, i buscar plans d'ocupació i obrir aules per poder formar els aturats. També és cert que ja hem tingut contacte amb alguna empresa d'aquí, de Falset, per intentar fer una borsa de treball i mirar de gestionar aquest tema a través de l'Ajuntament.
Com es troba la situació de creació i implantació d'empreses al municipi? L'economia de Falset es basa en l'agricultura, però també en els serveis.
Amb les ampliacions del polígon s'hi han situat empreses bàsicament al voltant del sector primari, en aquest cas enològiques, però també estaria bé que diversifiquéssim i poguéssim donar entrada a un altre ventall d'empreses. De totes maneres, el que sí que és clar és que s'haurà de fer una ampliació del polígon, perquè gairebé totes les parcel·les estan exhaurides.
No sé si comparteix la meva opinió: en turisme, el poble disposa de possibilitats i recursos que podrien aprofitar-se millor.
Té tota la raó. L'enfocament local del tema turístic va ser un dels eixos importants del nostre programa. L'enoturisme és molt important, i dins la població de Falset hem d'intentar fer captació de turisme, sobretot d'orientals. Una de les coses importants està feta, que és el pàrquing central, que es va asfaltar per a la Fira del Vi. Això ha estat un avenç molt important, ja que ha actuat com un lloc de captació central, a dues passes del nucli antic. Ara, el que s'hi ha de fer és implantar una oficina de turisme.
Falset es troba a vint-i-cinc minuts de Reus i a poc més de Tarragona. Aquest és un detall que caldria explotar-lo sanament. Parlo de compartir l'atractiu d'aquest paisatge amb gent que pugui venir de fora i en un període mínim de temps.
Sí, per això volem ser Patrimoni de la Humanitat, perquè el conjunt del paisatge, el cultiu mediterrani, és un espai totalment diferent. Per això la gent hi ve. Els nostres conreus i, sobretot, les nostres vinyes són el que dóna aquesta identitat pròpia al Priorat i, per tant, això no ho hem de treballar, és un actiu més que tenim. Hem de treballar el conjunt.
Falset té aproximadament 2.900 habitants. Hi ha intenció de fer augmentar aquesta població?
Ara tenim un nombre d'habitants que ens dóna identitat, tots ens coneixem, les coses sempre són més fàcils entre tots els veïns i l'Ajuntament, però també tenim una gran quantitat de serveis per als quals no ens aniria malament poder tenir algun habitant més, perquè significaria recaptar més impostos que ens ajudarien a poder mantenir aquests equipaments, que són diners. Com a capital de comarca que som tenim el castell, el teatre, l'Ajuntament..., i tot això comporta unes despeses importants. Per tant, ens aniria molt bé l'entrada d'alguns recursos més. Però, és clar, si això comporta que hàgim de perdre identitat i qualitat de vida no crec que sigui el camí que hagi de seguir Falset.
Què opina de la capitalitat prioratina de Falset?
Falset no sols ha de ser la capital de la comarca pel nom, sinó que ho ha de demostrar amb fets, i ha d'intentar tenir molt bona relació amb tots els pobles de la comarca i els seus alcaldes i oferir tots els serveis que nosaltres tenim com a capital de comarca. Això també ha de ser reversible, que també és el que vull que entenguin els pobles i els seus ajuntaments. És a dir, que Falset ha de fer un esforç per poder brindar tots els equipaments i tota la seva capitalitat per a la comarca, però la comarca també ha d'entendre que com més important sigui Falset, més important serà la comarca i els pobles. Falset ha de ser la capital oberta, ha d'allargar la mà a tots els pobles de la comarca i a tots els ajuntaments, i els ajuntaments també han d'entendre que és un flux de relació important i necessari. A partir del setembre vull començar a fer una visita a tots els alcaldes de la comarca, als seus pobles i als seus ajuntaments per intentar portar aquest missatge de cordialitat, obertura i contacte entre Falset, capital de comarca, i els nostres pobles.
Una capitalitat falsetana que ha de treballar positivament les relacions entre la DO Montsant i la DOQ Priorat.
Falset i el Molar són els únics pobles a la comarca del Priorat en què aproximadament el 50% del seu territori està repartit entre la DOQ Priorat i la DO Montsant, i això també és bo, perquè si la capital del Priorat té repartit el seu territori entre la DO Montsant i la DOQ Priorat, és un lloc més d'acollida i equilibri entre les dues DO.
Què em pot dir dels aspectes del transport i la mobilitat?
Amb totes les reformes que s'han fet a la carretera nacional aquests últims anys s'han aconseguit grans millores. Arribar a Reus és un moment. A part de la facilitat que tenim per arribar-hi, tampoc hi ha problemes per accedir a l'autopista o cap al nord, a Barcelona. Abans sí que era feixuc, perquè havies de passar per dins de Reus, però avui aquest tema està solucionat. Això ens permet apropar-nos a Reus i des de la costa facilita l'arribada a Falset.
Som a les portes de la festa major. Està tot preparat?
Està tot preparat, tot està a punt. El programa era un dels projectes que havia preparat l'anterior consistori i, per tant, és correcte i normal. Nosaltres hi hem volgut donar continuïtat, i el regidor, tot el grup de voluntaris i la regidoria ho tenen ja tot llest. Ja ha sortit el programa de les festes i esperem que el temps ens hi acompanyi, i les ganes de la gent, també. El que hem de fer és intentar que aquests dies que s'acosten siguin de lleure i de gaudi per a tothom. Hem de ser receptius amb la gent que ens ve de fora, fer trobades amb els amics i els familiars i, sobretot, i amb coneixement, passar-nos-ho bé.