Política

La CUP s'obre a sumar amb Junts pel Sí però només per forçar la “ruptura immediata” amb l'Estat

La formació independentista reitera que no li agrada Mas com a president però assegura que no posarà “condicions impossibles”

Baños reitera el president va posar un ultimàtum per formar la llista unitària

El candidat de la CUP a les eleccions al Parlament del 27 de setembre, Antonio Baños, ha reiterat aquest dimecres que el seu partit no aposta per investir “de manera automàtica” Artur Mas com a president de la Generalitat si Junts pel Sí guanya les eleccions. Això no obstant, ha avançat que s'asseuran a negociar amb Junts pel Sí després dels comicis si l'objectiu és forçar la “ruptura immediata” amb l'Estat, encetar un procés constituent i implementar un pla de xoc social.

En declaracions a TV3, Baños ha assegurat que la CUP no defugirà la seva responsabilitat en aquest sentit i s'ha mostrat disposat a implicar-se en una majoria amb la candidatura sobiranista unitària si la aritmètica parlamentària fa necessaris els seus vots. Fins i tot s'ha obert a donar suport un govern de concentració, tot i que ha volgut deixar clar que això no vol dir en cap cas participar-hi.

Preguntat per si posaran com a condició per al seu suport que Artur Mas no sigui president, ha dit que les condicions les fixaran quan coneguin els resultats de les eleccions. “Evidentment el nom de Mas no és un nom que ens agradi com a president”, ha apuntat.

Baños ha justificat que l'actual president català va governar els seus dos primers anys de la mà del PP i que les seves polítiques econòmiques estan als antípodes de la CUP.

Per aquesta raó, ha remarcat que no es veuen investint de manera automàtica i prèvia Mas perquè el que volen és seure en una taula a negociar una vegada es coneguin els resultats del 27S i veure “quines són les propostes”. Amb tot, ha assegurat que no s'amagaran i que “la CUP mai falla”.

“A la CUP no li fa por ser imprescindible, estar en la centralitat, poder decidir. No som un partit amb vocació de porucs, i si són necessaris els nostres vots, estarem encantats que siguin decisius. No anem amb apriorismes ni condicions impossibles de complir per després fugir”, ha dit.

En qualsevol cas, ha insistit en què volen que els seus vots serveixin per forçar “un escenari de ruptura” amb l'Estat espanyol i impulsar “un pla de xoc social per rescatar la població”.

Baños, que ha reiterat que Artur Mas va posar un ultimàtum per formar la llista unitària, ha reconegut que estan més a prop de Junts pel Sí que de Catalunya Sí que és Pot, ja que des de la coalició d'esquerres “no aposten decididament per la ruptura amb l'Estat espanyol i la constitució d'una república catalana”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia