Cristians de base demanen el vot per la independència
La sectorial de catòlics de l'ANC explica que la doctrina social de l'Església avala l'autodeterminació dels pobles
Els fidels que aquest diumenge vagin a missa es trobaran a la seva parròquia el butlletí amb el qual Cristians per la Independència, sectorial de l'ANC, vol explicar a tots els catòlics els beneficis d'una Catalunya independent.
En el butlletí, que es va començar a repartir dijous, s'explica que la doctrina social de l'Església sempre ha estat a favor del dret a l'autodeterminació dels pobles. També es recullen fets històrics i personatges catalans lligats a l'Església que han ajudat a forjar la identitat del país. Així, el butlletí ha recollit les paraules d'il·lustres sacerdots i homes d'església que s'han pronunciat al llarg dels anys a favor d'un estat propi. Entre aquests hi ha el beat Pere Tarrés, que en la Pregària dels orígens de la Lliga Espiritual de la Mare de Déu de Montserrat, el 1899, va demanar explícitament a la Mare de Déu, al “gloriós Sant Jordi” i a “ sants i santes de la nostra terra” ajuda “ en la nostra súplica a fi i efecte que, a no tardar gaire, aquesta Pàtria que Déu nos ha donat torni a ser com abans lliure”.
Unes paraules del papa Francesc (“un poble que oblida el seu passat, les seves arrels, no té futur. És un poble eixorc” i “la pau es fonamenta no tan sols en el respecte dels drets de l'home, sinó també en els drets dels pobles, particularment el dret a la independència”) incloses en la revista han aixecat polseguera a Madrid. “Els independentistes utilitzen el papa per demanar el vot”, denunciava en la portada el diari La Razón aquest dimecres i reproduïa la portada de la revista.
“Les paraules del papa estan en total coincidència amb la doctrina social de l'Església i des de fa anys aquest discurs és constant al Vaticà”, va recordar ahir Josep Torrens, membre de Cristians per la Independència. Torrens va recordar que ja Joan Pau II en el seu discurs davant l'assemblea de les Nacions Unides el 5 d'octubre del 1995 va dir que “tots els pobles tenen dret a l'autodeterminació” i, fins i tot en determinades circumstàncies i per raons històriques, “tenen dret a aspirar a la independència”.
El butlletí es fa ressò del document Arrels cristianes de Catalunya, amb el qual els bisbes catalans l'any 1985 van reivindicar les arrels catòliques del país i es van identificar amb la cultura i la llengua, i de la ratificació del document que van fer els bisbes actuals l'any 2010 (Al servei del nostre poble).