Política

‘Pla Renove' al Parlament

Gairebé la meitat dels diputats podrien ser nous després del 27-S

Seria una de les cambres més renovades de la història

Algunes de les baixes més destacades seran De Gispert, Herrera, Fernàndez, Rivera i Camacho

El Parlament de després del 27-S viurà un autèntic pla Renove i gairebé la meitat dels 135 diputats podrien ser nous. Seria, per tant, una de les cambres catalanes més renovades de la història recent. El caràcter extraordinari de les eleccions, la configuració de dues grans coalicions com Junts pel Sí i Catalunya Sí que es Pot o l'augment del nombre d'independents a les llistes són alguns motius que provocaran aquest sacseig a l'hemicicle que en la propera legislatura tindrà absències significatives com Núria de Gispert, Joan Herrera, Alícia Sánchez-Camacho, David Fernàndez, Pere Navarro i Albert Rivera.

El 2012 va arrencar la desena legislatura i 58 diputats es van estrenar, un fet que va suposar un 43% de renovació. Ara aquesta xifra es pot superar, perquè ja hi ha una cinquantena llarga de parlamentaris confirmats que no van a les llistes o que s'han situat en les últimes places i més d'una quinzena que sí que són candidats però que estan en llocs complicats per ser escollits.

CDC i ERC són dues de les organitzacions que han unit forces a través del Junts pel Sí i alguns dels seus militants o diputats han hagut de deixar lloc a personalitats de la societat civil. Pel que fa l'antiga federació de CiU, ja està clar que l'encara presidenta del Parlament, Núria de Gispert, no repetirà. De Gispert, que ha deixat Unió per adherir-se a Demòcrates per Catalunya, va en el lloc número 82 de Junts pel Sí. Una excompanya de partit, Joana Ortega, també ha decidit fer un pas enrere i no formarà part de cap llista.

Altres integrants de l'antic grup parlamentari de CiU que tampoc tornaran a ser a diputats són els consellers de Governació, Meritxell Borràs, i d'Agricultura, Jordi Ciuraneta; l'exconseller de Treball, Indústria, Comerç i Turisme, Antoni Fernández Teixidó; l'alcalde de Reus, Carles Pellicer i el regidor de Badalona, Ferran Falcó.

ERC també tindrà baixes destacades com Gemma Calvet; l'alcalde de Caldes de Montbuí, Jordi Solé –que a mitja legislatura del Parlament europeu substituirà Ernest Maragall– i els excaps de llista per Tarragona, Josep Andreu, i Lleida, Josep Cosconera. Tampoc hi serà l'alcalde de Moià, Dionís Guiteras, que ara és el vicepresident de la Diputació de Barcelona.

Pas enrere a ICV

Iniciativa és un altre dels partits que quedarà diluït en una coalició electoral, en aquest cas amb Catalunya Sí que es Pot, que també aglutina EUiA, Podem i Equo. En el seu cas, els dos líders d'ICV, Joan Herrera i Dolors Camats, han optat per no presentar-se i han donat suport al nou candidat, Lluís Rabell –és possible que el futur d'Herrera estigui a Madrid–. Tampoc no va a la candidatura Joan Mena d'EUiA, i dels tretze diputats actuals, set estan en posicions destacades per sortir el 27-S –un dels dubtosos és David Companyon, en el lloc 20 a Barcelona–. Un altre històric que deixa el Parlament després de dotze anys és Jaume Bosch.

El PSC, que ha viscut una convulsa legislatura, també aposta per una gran remodelació. Dels 19 parlamentaris que han acabat el mandat –Marina Geli va passar a ser no adscrita–, onze no van a la llista de Miquel Iceta. Entre les absències, destaquen Pere Navarro, Maurici Lucena, Celestino Corbacho, Xavier Sabaté o Núria Parlón. L'exconsellera Geli ha fitxat per Junts pel Sí i ocupa el penúltim lloc a Girona, una posició en què és gairebé impossible que sigui elegida.

Canvis al PP i C's

En situació semblant hi ha el PP, que ha fet una sacsejada general a la llista començant pel cap visible, que serà Xavier García Albiol en substitució d'Alícia Sánchez-Camacho, que deixa l'hemicicle després de quatre mandats i que tancarà la candidatura. A Barcelona sis dels deu primers candidats són nous i és segur que no repetiran l'exalcalde de Castelldefels, Manuel Reyes, Rafa Luna o Dolors Montserrat.

C's també canvia el cap de cartell. Albert Rivera, que va entrar al Parlament el 2006, ha optat per concórrer a les eleccions espanyoles i deixa el lloc a Inés Arrimadas, que ha elaborat una llista força renovadora –en els primers llocs només hi apareixen quatre diputats.

Finalment la CUP, com havia anunciat a inicis de legislatura, canviarà tots els seus representants i David Fernàndez i Quim Arrufat, que hi han deixat una molt bona imatge, abandonaran l'escó.


4


2


3


8


5


6


1


11


10


7


9

LES XIFRES

58
diputats
són els que s'han estrenat en la legislatura en comparació amb la del 2010. És una renovació del 43%.
44
diputats
nous són els que hi va haver la legislatura del 2010 al 2012. El partit que es va renovar més va ser el PP.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia