Sí que es Pot es presenta com a abanderat del dret a decidir
Rabell sosté que el ciutadà ha de poder influir en tot el que l'afecta, no només en la relació amb l'Estat espanyol
Barcelona World i el Consorci de Lleida estan entre les prioritats a aturar
El ciutadà no és un subjecte passiu a qui només se li permet opinar cada quatre anys. És un subjecte actiu i la seva opinió s'ha de tenir en compte i ha de poder-ho decidir tot, no només la relació de Catalunya amb l'Estat espanyol. Amb la bandera del dret a decidir-ho tot, Catalunya Sí que es Pot va aplegar ahir a Barcelona la majoria dels 135 candidats que formen part de les llistes a les quatre demarcacions. El candidat a la presidència de la Generalitat, Lluís Rabell, va demostrar estar disposat a anar a totes. Segons ell, la coalició entra a la batalla electoral amb l'ambició d'esdevenir referent de la Catalunya social i liderar un govern de canvi. “Volem liderar un aixecament democràtic per regenerar l'economia, crear llocs de treball i impulsar una política mediambiental sostenible”, va dir Rabell. Va tornar a insistir en el compromís de la candidatura en la lluita contra la corrupció. Es referia, de nou, a l'escorcoll que la Guàrdia Civil va fer divendres a la seu de CDC i de la Fundació CatDem, dins la investigació sobre el pagament de comissions a constructores: “Sota un govern de Catalunya Sí Que es Pot les constructores pagaran els impostos que els pertoquen, però no pagaran comissions al partit que governa”, va recalcar. Per això, Rabell va insistir que el que pretén la seva proposta política és que la ciutadania s'apoderi de Catalunya “perquè pugui decidir el seu futur, la relació amb Espanya, però moltes altres qüestions. Nosaltres ens creiem de veritat el dret a decidir”, va subratllar. El cap de llista es va vantar que els candidats que l'acompanyen tenen una llarga experiència en lluites de diferent ordre i que, segons ell, “reflecteixen molt bé que volem fer una política de rescat social per donar resposta als milers de dones i homes que pateixen les polítiques d'austeritat del PP i de CDC”.
Projectes territorials
Rabell estava acompanyat de Sara Vilà (número 1 per Lleida), Marc Vidal (per Girona) i Gerard Bargalló (per Tarragona). En les seves intervencions van desgranar algunes de les propostes que fan per a les seves respectives demarcacions. En aquest sentit, van parlar de la necessitat d'aturar, sobretot, dos grans projectes que s'han començat a tirar endavant amb el govern de CiU a la Generalitat. D'una banda, el Consorci de Lleida, que al seu parer intenta privatitzar la salut pública i, de l'altra, el projecte Barcelona World que, segons Bargalló, “beneficia els de sempre i fa precària la classe treballadora”. És una afirmació que també va fer valer en referir-se a la celebració dels Jocs del Mediterrani a Tarragona.
LA FRASE
El quart cinturó, també fora
Un dels compromisos que la candidatura de Lluís Rabell pren en el seu programa electoral és el que fa referència a les infraestructures, que al seu parer, han de ser “sostenibles per a la majoria”. Per això, reclamen la revisió del pla d'infraestructures de transport de Catalunya i del pacte nacional d'infraestructures per tal d'eliminar previsions viàries que consideren insostenibles i cares. Entre aquestes, hi ha l'acabament de l'anomenat quart cinturó. Ara ja funciona des d'Abrera fins a Terrassa i ajuntaments implicats, com el de Sabadell, ja s'han mostrat contraris que els trinxin el territori.
Per contrapartida, Catalunya Sí que es Pot és partidària de destinar aquests diners a augmentar les freqüències de transport públic, particularment als serveis de Rodalies i de Regionals de la xarxa ferroviària, al tramvia de Barcelona i que es tiri endavant l'anomenat corredor mediterrani.