Política
Marta Ball llosera
NÚMERO 2 DE LA CUP A LA CIRCUMSCRIPCIÓ DE GIRONA
“Faig el pas perquè vivim un moment excepcional”
Activista i militant ecologista, Marta Ball-llosera fa el pas a la política amb la CUP “per definir un nou model de país”
Considera que és molt difícil dissociar medi ambient i societat
Veu contradiccions en la llista de Junts pel SÍ i diu que l'endemà del 27-S caldrà prendre decisions en temes ambientals que només la CUP ja té clars
Canvi de ritme
“La meva vida, des de fa unes setmanes, ha agafat un ritme i una velocitat diferents”, va escriure Marta Ball-llosera en el seu blog a principi d'agost, informant de la seva entrada a la candidatura de la CUP. Nascuda el 6 de setembre de 1970, és vinculada d'uns 20 anys ençà a la Iaeden Salvem l'Empordà i a les lluites ecologistes. Ambientòloga de formació, Ball-llosera comparteix la seva vida professional entre una cooperativa d'assessorament en temes de medi ambient i la valoració o elaboració de projectes a la Iaeden.
Els partits han estat molt allunyats
de la ciutadania i
ara és feina nostra revertir-ho
de la ciutadania i
ara és feina nostra revertir-ho
Marta Ball-llosera és coneguda per la seva implicació en la defensa del medi ambient i la major part dels combats ecologistes que han marcat l'actualitat de l'Empordà. Aquesta vegada, però, ha fet un pas més, acceptant d'entrar en política per ser la número 2 de la candidatura gironina de la CUP.
És la primera vegada que serà en una candidatura política?
Sí; n'havia parlat en altres eleccions i amb altres grups polítics que m'ho havien proposat. Però és la primera vegada que em veig realment còmoda amb una llista i que me'n veig capaç.
Per una militant ecologista, un partit no és com el dimoni?
Malauradament els partits han estat molt allunyats de la ciutadania, i revertir aquesta situació és un repte; també ho és per a la CUP. La feina és i serà nostra, hem d'aconseguir trencar la llunyania que s'ha anat instal·lant entre els ciutadans i els partits polítics. Veuria amb recança que a partir d'ara se'm consideri com un personatge polític, no m'agradaria però és feina meva que no sigui així.
No hi ha incompatibilitat entre ser a la Iaden i en una llista?
A la Iaeden ja hi hagut gent que s'ha presentat per diferents partits en altres eleccions. El que es demana és de no barrejar les coses, i també de renunciar a formar part de la junta de la Iaden, cosa que jo vaig fer quan vaig acceptar ser candidata. Si entro al Parlament també deixaré les activitats professionals a la nostra cooperativa i a la Iaeden.
Que l'ha decidit a ser candidata aquesta vegada?
Perquè és un moment excepcional. Hi ha un clam unànime per reclamar la independència, és un moment d'una importància vital, un gran repte. La CUP està reclamant la independència i tenim aquesta llibertat a tocar. El que m'interessa de la CUP és que no es tracta de reclamar la independència i prou, sinó de definir un model diferent, un nou model de llibertat, definir un nou model social, ambiental, econòmic.
Si va al Parlament serà per cuidar-se de Medi Ambient?
És molt difícil dissociar medi ambient i societat, tot i que les polítiques ambientals són molt importants i en aquesta llista hi ha tres ambientòlegs. Si entro al Parlament, m'agradaria cuidar-me de Medi Ambient però faré el que calgui. No sé si hi seré o no, ja que les enquestes ens donen de 8 a 13 escons, si són 8 segurament no hi seré, si són 10 possiblement sí. Les comarques de Girona són una de les demarcacions on podríem treure 2 escons i un el tindríem assegurat. De totes maneres m'he compromès i encara que no sigui militant de la CUP, si no entro, també els ajudaré i tindran el meu suport per al que faci falta.
En una Catalunya independent els oposants a elBullifoundation ho tindrien més fàcil?
No; CiU i ERC hi estaven a favor, tot i que amb divergències. Iniciativa estava dividida. Els únics realment en contra eren la CUP. La llista Junts pel Sí té moltes divergències, contradiccions internes, i el dia 28 caldrà prendre decisions: per exemple hi ha a exposició pública el pla de conques fluvials de Catalunya, un tema en què la Generalitat té competència única. Estan plantejant que a la Muga i el tram baix del Llobregat no hi hagi ni el cabal mínim, és inversemblant. Governi qui governi caldrà resoldre-ho, què faran Llach o Romeva, amb això?
Però es pot haver d'empassar coses que li agraden?
Sobre el cas de les conques, la decisió és del govern, el Parlament no ho votarà directament. Però darrerament s'ha vist que el Parlament ha instat a canviar algunes decisions, i això és el que s'ha de fer. I de totes maneres jo sóc incapaç de votar per votar, en qüestions com aquesta mai hi votaria a favor.
Estar acostumada a participar en debats és un avantatge
en campanya?
en campanya?
Sí i no. Estic habituada a fer xerrades, m'agrada debatre per convèncer, per l'interès públic. Em sento confortable amb els temes que conec; però no tinc recursos per a tot, i en temes en els quals no ets expert potser no ets tan convincent. Però en campanya es presenta un visió més general de tots els temes i globalment em sento còmoda. És cert que és un moment intens, concentrat, amb tempos estranys, però és el que hi ha. El que sí que tinc clar és que no diré mai mentides per convèncer ningú.
Escriure un comentari
Identificar-me.
Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar.
Vull ser usuari verificat.
Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.